Защо страдаме от недостиг на микронутриенти?

1.5K

Макронутриентите са една от основните групи хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Те включват витамини, минерали, антиоксиданти и са жизненоважни за здравословното развитие, превенцията на заболяванията и цялостното благосъстояние.

Въпреки че хората не се нуждаем от големи количества микроелементи, набавянето на оптималното количество е много важно. Недостигът на микроелементи може да има сериозни последици върху човешкото здраве. В последно време много се говори за недостигът на витамин D например и ролята му в много автоимунни процеси.

Кои са обаче причните масово да имаме такива големи дефицити?

 • Силно преработена и рафинирана храна

Една от причините за дефицита на витамини и минерали е консумирането на силно преработена и рафинирана храна. Тази храна освен, че е бедна на микронутриенти, води и до изчерпване на същите и изхвърлянето им от тялото чрез урината и фецеса.

Много от микроелементите имат антиоксидантни свойства. Такива са например витамин Е и витамин А, както и минералите цинк и селен, които участват в ензимни системи (супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза) отговорни за изхвърляне на продуктите на окисление. Прекаляване със силно преработената и рафинирана храна изисква повече антиоксидантни витамини и минерали да бъдат използвани за потушаването на възпалението, което възниква, вместо да бъдат оползотворени за други жизненоважни процеси.

Освен това много от тези храни предизвикват покачване нивото на инсулина, което води до изхвърлянето на калций и магнезий чрез урината. Инсулиновата резистентност пък нарушава усвояването на магнезий и калий от клетките.

 • Ерозия на почвата, изкуствени торове, хербициди, пестициди, инсектициди

Всички знаем, че почвата доставя хранителни вещества на растенията. Колкото почвата е по-бедна на хранителни вещества, толкова по-бедна на нутриенти е и храната на масата ни. Според проучване храната, с която се храним в момента е с около 30% по-бедна на витамини и минерали от същата храна през 1940 год. Това се дължи на масовата употреба на пестициди и изкуствени торове, които имат за цел да унищожат вредители. Не всички насекоми обаче са вредни за растението. Съществуват и полезни бактерии, червеи и други инсекти, които допринасят за обогатяването на почвата и усвояването на нутриентите от растенията.

Наторяването с азот, фосфор и калий водят до намаляване на магнезия, цинка, желязото и йода в зърното. Например има около 30% спад на магнезий в пшеницата. Това отчасти се дължи на калия, защото по-голямо количество калий натрупано в почвата води до обратен ефект върху усвояването на магнезия и калция от растенията. Ниските нива на магнезий в почвата се дължат и на повишената киселинност на почвата.

Интересно е да се отбележи, че хроничните заболявания могат да бъдат свързани и с недостиг на магнезий. Дефицитът на магнезий стимулира фагоцитните клетки да освобождават провъзпалителни цитокини (сигнални протеини на имунната система), които водят до хронично възпаление и оксидативен стрес в тялото. Доказано е, че недостигът на магнезий повишава серумните нива С-реактивния протеин, синтезиран от черния дроб при наличието на възпаление.

 • Наличието на тежки метали

Ежедневно сме изложени на вредните ефекти от тежките метали. Например храненето с готова храна опакована в алуминиева тарелка, готвенето с алуминиево фолио, пиенето на напитки от кенче, металните пломби, дезодорантите против изпотяване, шампоани, лекарства, водата от градския водопровод и дори въздухът, който ежедневно дишаме е замърсен. Тежките метали изчерпват и отслабват действието на макронутриентите.

Най-често срещаните тежки метали са:

 • Алуминий
 • Олово
 • Кадмий
 • Арсен
 • Живак

Освен, че изчерпват витамните и минералите, тежките метали увеличават и възпалението в организма. А вече разбрахте, че много от макронутриентите проявяват и участват в антиоксидантната активност на тялото. Недостигът на някои минерали може намали активността на други антиоксиданти. Например дефицитът на магнезий може да намали нивата на глутатион, един от основните антиоксиданти за растенията и за животните, и да увеличи чувствителността на тъканите към оксидативния стрес.

 • Малабсорбция

По-голямата част от нутриентите се абсорбират от тънките черва. Благодарение на кръвния поток тези хранителни вещества достигат до съответните органи и тъкани. Малабсорбцията е процес на нарушено усвояване на хранителните вещества, като витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати.

Съществуват няколко възможни причини за малабсорбция:

 • увреждане на червата от инфекция, възпаление, травма или операция
 • синдром на пропускливите черва, при който в резултат от нарушената цялост на чревната лигавица, усвояването на нутриенти от храната се нарушава
 • продължителна употреба на антибиотици и други лекарства
 • цьолиакия, болестта на Крон, хроничен панкреатит
 • лактозна непоносимост
 • хелминтна инвазия (наличие на паразити), наличието на болестотворни вируси и бактерии увреждат стената на червата
 • липса на храносмилателни ензими, благодарение на които храната се разгражда на макро- и микронутриенти

Някои от симптомите на малабсорбция включват:

 • абдоминална болка и дискомфорт
 • наличие на газове
 • подуване
 • честа диария
 • кашави изпражнения с лоша миризма
 • изпражнения, които трудно потъват
 • отслабване
 • слабост, умора

Защо оптималното ниво на витамини и минерали е толкова важно? 

Дефицитът на магнезий например се свързва с много хронични заболявания някои, от които са хипертония, исхемична болест на сърцето, отлагане на атеросклеротични плаки, инсулт, диабет, камъни в бъбреците и др.

Изключително важно е да търсим корена на проблема и скритите причини за появата на симптомите, а не да вземем просто поредно хапче. Като повечето от последните също водят до изчерпване на микронутриенти.

Продължителната употреба на лекарствени препарати води до следните дефицити:

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7587003/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2585731/
https://www.cdc.gov/nutrition/micronutrient-malnutrition/micronutrients/index.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29793661/
https://www.webmd.com/digestive-disorders/malabsorption-syndrome
The Mineral Fix – Dr. James Dinicolantonia
Яжте Мръсно – Джош Акс

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.