Защо боледуваме ?

2.8K

Причините според философията на Традиционната Китайска Медицина

Обикновено първата среща на холистичен терапевт с пациент е насочена към диагностициране, оглеждане на тялото и езика, походката, стойката, езика, палпиране на болезнени места, разпитване за начина на живот на човека, за неговите навици като хранене, движение, работа, емоционално състояние и други. Небходимо е да се разбере какво точно предизвиква болестта и страданието за да се подходи правилно. На помощ, на нас терапевтите, отново идват познанията по традиционна китайска медицина.

Според тази древна медицина има 3 основни причини, които водят до дисбаланс в органите и системите.

  • Външни патогени: вятър, огън, студ, влага, сухота.
  • 7-те емоции: гняв, радост, тревога, премисляне, тъга, страх и шок.
  • Други: начин на живот (твърде много упражнения или липса на такива, тютюнопушене, диета, психическа умора, физическа преумора, твърде много алкохол), слаба конституция, травма, погрешно лечение, радиация.

Външни патогени: вятър, огън, студ, влага, сухота

5-те външни патогени: вятър, огън, студ, влага, сухота. Това са предимно остри състояния, които нахлуват в тялото и се борят срещу Уей Ци (защитно Ци). Един или повече патогени могат да причинят различни заболявания. 5-те външни патогена си влияят един на друг и могат да се трансформират един в друг. Те нахлуват в тялото през кожата, устата или носа. Най-често срещани комбинации са:

  • Вятър: вятър-горещина, вятър-студ, вятър-влага
  • Влага: влажга-студ, влага-горещина
  • Огън: горещина-вятър


Седемте емоции: гняв, радост, тревога, премисляне, тъга, страх и шок

Ако в продължние на дълъг период 7-те емоции се проявяват постоянно, те се превръщат в огън. Така блокира Ци, кръвта (сюе) и засягат вътрешните органи (сърце най-много), и влошават състоянието.

Гневът включва: възмущение, потиснат гняв, раздразнителност, чувство на неудовлетвореност, ярост, възмущение, горчивина. Гневът причинява стагнация на Ци на черен дроб, стагнация на кръвта, повишаване на Ян на черен дроб и го „запалва“. Гневът причинява симптоми като главоболие, зачервен лице, червен език, високо кръвно налягане.

Радостта включва: прекомерно вълнение, преувеличен смях през цялото време. Такива състояния пречиняват: горещина в сърцето, дефицит на ин на сърцето витро. Характерни са следните симптоми: мигрена след вълнение, безсъние от прекалено много вълнение.

Тъгата включва: депресия, чест плач. Прекалената тъга причинява: дефицит на Ци на бля дроб, дефицит на кръвта на сърце. Симптоми са: бледоост, умора, слаб пулс, задух.

Тревожност и премисляне включва: тревожност, прекалено учене, прекомерна умствена работа, нервност. Причиняват недостиг на Ци на далака, както и Ци на стомаха.Симптомите са: умора, липса на апетит, течни изпражнения, отоци.

Страхът включва: безпокойство и ирационален страх, реална заплаха, чувство за несигурност. Причиняват дефицит на Ци на бъбрека, дфеицит на Ин на бъбрека. Симптоми: при деца (енуреза), при възрастни (безсъние, умора, сърцебиене, пот в покой)

Шокът включва: внезапен шок (травма, нараняване), психически шок (лоши новини).
Причини: Дефицит на Ци бъбрек и Ци на сърце. Симптоми: пот, внезапно неконтролирано уриниране, замаяност, сухота в устата, безсъзнание.


Хранене

Недохранването поради ограничено хранене или просто липса на желание за разнообразие в хранителните навици, причинява недостиг на далак и кръв (сюе). Преяждането също отслабва далака, което се проявява с  натрупване на влага и задържане на течности.
Прекомерната студена храна (салати, сладолед, ледени напитки) изчерпват Ян на далака, причинявайки подуване, умора, студенина, диария.
Излишното хранене със захарни и мазни храни предизвикат натрупване на влага в далака (подуване на корема, пълнота в корема, слуз в изпражненията, вагиално течение, тежест в главата). Консумацията на много люти храни (къри, алкохол, агнешко, говеждо, лют червен пипер) ще доведат до горещина в стомах и черен дроб (киселинен рефлукс, жажда и др.).Време на хранене и атмосферата са също от голямо значение. Най-добре е последното хранене да бъде преди залез слънце в уютна и спокойна атмосфера, без бързане и хранене на крак


Тренировка

Както липсата на тренировка, така и промернта тренировка могат да причиният дисбалнс в човешкото тяло. Прекомерното натоварване причинява недостиг на Далака при жените особено през пубертета, като създава проблеми с менструацията. При жените в по-зряла възраст се наблюдава недостиг на далак и кръв, в резултат на което се появява аменорея, чупливи нокти и изтънена коса. Липсата на упражнения пък води до влага и стагнация на кръвта и Ци, при което наблюдаваме  умора, липса на концентрация, затлъстяване и проблеми с храносмилането.


Кариера / работа /домакинство

Умственa преумора: дългите часове на учене или работа и постояното напрежението засягат далак, стомах и бъбреци и предизвикат недостиг в тези органи .

Физическо пренатоварване: раменете на фризьора могат да станат болезнени при извънреден труд (стагнация на Ци); охранителите могат да получат болки в гърба и коленете (недостиг на бъбреци); офис професиите водят до  недостиг на далак и стагнация на черен дроб, а при касиер на магазин за хранителни стоки с повтарящо се сканиране на етикета, може да доведе до синдром на карпалния канал; При професии на смени като медицински работници се изчерпат бъбреци, което води до недостиг в тях.


Травма

Старото или скорошното нараняване води до стагнация на кръвта и Ци и в по-късен етап може да доведе до недостиг на кръв.


Грешно лечение

Грешното лечение също може да доведе до най-разнообразни проблеми.


Слаба конституция

Слабата конституция, генетичните болести, бавното развитие и растеж е недостиг на есенцията Дзин на бъбрека. Възможно е човек да е необходимо да се бори с много болести, но ако следва балансиран начин на живот, има много по-голям шанс да бъдат здрави дълго и да запазят своята есенеция(Дзин). 1 или 2вдълги вертикални цепнатини на езика често показват слаба конституция.


Сексуална активност

Прекомерната сексуална активност при мъжете с честа еакулация причинява изчерпване на есенция дзин (есенцията на живота) и води до нарушение на Ци (енергията) на бъбрека. Признаци на умора, замаяност, болка в долната част на гърба, често уриниране или постоянна инфекция на пикочния мехур показват недостиг на Ци на бъбрека.

Оказва се, че здравето ни зависи до голяма степен от начина на живот. При водене на здравословен живот, което включва правилно хранене, редуване на активност и почивка, движение, спокойствие на ума и балансирани емоции и честата профилактика намаляват в пъти рисковете от най-разнообразни заболявания. Грижете се за себе си и бъдете здрави. ♥

Източник: www.acuproacdemy.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.