Трите съкровища на живота (San Bao) според Традиционната Китайска Медицина

2.3K
В китайската медицина съществуват три неща, които са жизненоважни за поддържането на човешкия живот: Дзин, Ци и Шън. Те се наричат ​​„Трите съкровища“ и всяко от тях допринася за цялостното здраве и благосъстояние на тялото и духа.

Дзин: Есенция дзин е веществото, което е отговорно както за същественото нематериално (душа), така и за същественото физическо същество (тяло) на човек. Дзин е с Ин женска енергия и се съхранява в бъбреците. Счита се за най-плътната физическа материя в тялото, която помага  за създаването на сперма, менструална кръв и костен мозък. 

Дзин може да се раздели условно на две категории – пренатално и постнатално. Пренаталното Дзин се предава на децата от техните родители. Пренаталната субстанция на живота, заедно с енергия, получена от бъбреците на майката, подхранва плода по време на бременност. Тя  определя телесната конституция,  силата и жизнеността на бъдещия индивид.

Смята се, че Есенцията на живота е ограничена, и че трябва да се пази и защитава. След като се изчерпи, не може да бъде възстановена.  Начинът за съхраняване и запазване на пренаталната субстанция Дзин е чрез стремеж към баланс във всички битови и житейски дейности. Това означава умереност в диетата, баланс на работата и  почивката, и умерена сексуална активност. Дисбалансът води до бързо изразходване. 

Постнаталното Дзин получаваме от храната, напитките и въздуха. Белите дробове, далакът и стомахът извличат и трансформират енергията Ци  от храната и напитката, които консумираме, както и от и въздуха, който дишаме. Постнаталното Дзин зависи главно от функциите на стомаха и далака. Ето още една причина да наблегнем на пълноценното, чисто и здравословно хранене. 

Здравето на предците ни и по-специално на нашите родители е добър показател за конституцията и жизнеността ни. Това прави бъдещите майки и бащи отговорни за начина, по който се грижат за себе си преди зачеване.


Ци: Ци това е  „жизнена сила / енергия“, която тече през нашите енергийни канали и колатерали. Ако потокът на Ци се възпрепятства, тогава тялото не може да изпълнява добре своите функции, в резултат на което може да възникне заболяване. При дефицит на Ци, могат да възникнат проблеми като умора, понижен имунитет, лошо храносмилане и проблеми с дишането.

Въпреки че съществуват много видове Ци при хората, в крайна сметка всички видове се обединяват в едно Ци, проявяващо се в различни форми. В зависимост от местоположението и функцията си енергията Ци променя тази форма и изява.

Смята се, че субстанция Дзин и енергията Ци полагат основите за Шън


Шън: Често се превежда като „Дух“ или „Ум“ и определя нашето съзнание, психично здраве и е отговорен за регулирането на емоциите. Твърди се, че Шън се стопанисва от Сърцето, където всяка нощ се оттегля да спи ( при нарушен Шън възниква безсъние), подхранва се от сюе (кръвта) и се съхранява в кръвоносните съдове. Симптомите на дисбаланс могат да възникнат психични проблеми като депресия, паник атаки, тревожни мисли, безсъние. 

Твърди се, че състоянието на Шън се наблюдава в очите. При здрав Дух / Ум очите са ярки, блестящи, пълни с жизненост. Обезпокоеният Ум / Дух води до потъмняване на погледа, до очи, които сякаш имат завеса пред себе си. Често блясъкът в очите изчезва при хора с дългосрочни емоционални проблеми или след сериозен шок.

Здравословният Шен зависи от силата на Есенецията (съхранявана в бъбреците) и Ци (произведена от Далак и Стомах). По този начин Шън е зависим от Пренаталния Дзин и Постнаталния Дзин, както и от състоянието на енргията Ци. Ако Есенция Дзин и Енергията Ци са здрави, то Шън също ще бъде подхранен. 

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.