Синдромът на поликистозните яйчници според китайската традиционна медицина

2.7K

Синдромът на поликистозните яйчници, според западната медицина, е комплексно ендокринно и метаболитно заболяване, което засяга 5% -10% от жените в репродуктивна възраст. Това се случва, когато яйчниците произвеждат твърде много от мъжките хормони (андрогени), които предизвикват различни симптоми.

Втора сексуална чакра в областта на матката. Поставете ръцете си в тази област. Представете си как при вдишване пространството се изпълва с красива оранжева светлина.

По време на нормален менструален цикъл, много малки фоликули растат в яйчниците и образуват яйцеклетки, като само една яйцеклетка се освобождава в средата на цикъла, по време на овулация. Другите фоликули изсъхват и се разпадат. Въпреки това, при поликистозата фоликулите не се разпадат, а се запълват с течност, превръщайки се в кисти. Тези кисти произвеждат мъжки хормони, наречени андрогени. Високите нива на андрогени блокират развитието на фоликулите и като резултат инхибират овулацията. Счита се, че това е една от водещите причини за безплодие, ендокринни и метаболитни проблеми като затлъстяване, диабет, хипертония при жени в детеродна възраст.


Каква е причината за синдрома на поликистозните яйчници?

Точната причина за синдрома на поликистозните яйчници все още не е изяснена. Повечето експерти смятат, че няколко фактора могат да доведат до неговото развитие, включително:

Генетични фактори – жените с поликистозни яйчници са фамилно обременени.

Хормонален дисбаланс – По-високи нива на LH( лутеинизиращ хормон) и по-ниски нива на FSH (фоликулостимулиращ хормон) често се срещат при жени с поликистозни яйчници и остават така през целия цикъл. LH стимулира клетките на яйчниците да произвеждат андрогени, които блокират развитието на фоликулите, което води до дегенерация на фоликулите. Това намалява шансовете за възникване на овулация. Повишени нива на пролактин могат да се наблюдават при някои жени с този проблем. Точната причина за това как и защо се получава този хормонален дисбаланс не е ясна. Предполага се, че проблемът може да започне в самия яйчник и / или в хипофизната жлеза и част от мозъка, който я контролира.

Инсулинова резистентност – тялото е с намалена чувствително към инсулина (хормон регулиращ обмяната н захарите в организма)  и следователно трябва да произвежда допълнителен инсулин, за да компенсира. Излишният инсулин може да накара яйчниците да произвеждат твърде много тестостерон (андроген), който пречи на развитието на фоликулите и предотвратява нормалната овулация.


Симптоми и усложнения при поликистоза

Симптомите могат да варират от човек на човек, но някои от най-честите симптоми включват:

 •  
  Нарушена менструация – нередовна, оскъдна или напълно липсваща
 •  
  Безплодие
 •  
  Засилено окосмяване – по горната устна, брадичката, гърдите и долната част на корема. При оценката на окосмяването трябва да се имат предвид широките индивидуални и расови различия. Жените с по-тъмен цвят на кожата имат естествено по-засилено окосмяване.
 •  
  Акне или мазна кожа
 •  
  Изтъняване на косата или загуба на коса
 •  
  Промени в настроението, депресия, безпокойство и инсомния

Поликистозата според китайската традициона медицина

Заболяването се третира като „натрупване на влага“ в матката, което води до образуване на кисти. Това често се съпровожда със стагнация на кръвта. Стазата на кръвта е причина за болезнена, тъмна и оскъдна менструация. Освен това поликистозните яйчници могат да се разглеждат като състояние на недостиг или състояние на излишък или комбинация от двете.

Китайската медицина разглежда поликистозата комплексно. В основата на заболяването е недостигът на бъбреците (хормонален дисбаланс) и дефицит Ци на далака (проблеми с храносмилането), които водят до натрупване на влага (повече за бъбреци ТУК). Често стагнацията на черния дроб, стресът или чувство на неудовлетвореност, се добавя към патологията (повече за черен дроб ТУК). Недостигът на далака се отнася до синдрома на инсулиновата резистентност. Според традиционната китайска медицина (ТКМ) далакът отговаря за метаболизма на витамините и минералите от храните, както и движението на телесните течности. Прочетете повече за далака ТУК


Недостигът на Ци на далака и бъбрека и натрупване влага

Жените, страдащи от този синдром имат нарушен менструален цикъл – слабо кървене, което може да се редува с изобилно кръвотечение. Наблюдават често и съсиреци или изобщо липсва месечен цикъл. Такива жени също имат тенденция да се измарят лесно, чувстват се подути и не обичат студеното време. Имат желание за сладка и въглехидратна храна. Възможно е да имат и бели вагинални течения. Езикът е подут и уголемен, с отпечатък от зъбите в страни и бяло покритие.

Консумирането на много животински продукти като мляко, сирене, кашкавал, сметана и други води до натрупване на слуз и влага в организма, блокира се правилната циркулация на енергията по каналите и се натрупват токсини. Лечението цели укрепване на храносмилателната система, премахване на влагата и разтваряне на слузта (премахване на кистите) с правилно хранене и билкови добавки. Подходяща е например канелата (Gui zhi), защото води до затопляне и подпомага кръвообращението в матката, особено при жени, които имат болезнени менструации (болките се облекчават при полагането на горещи компреси). Други подходящи билки са белият равнец, невенът, както и мака, пчелен прашец, рициново масло(компреси) и други. Необходимо е да се избягват всички млечни продукти, захар, бели брашна, консервирани  и прекалено обработени храни. Добре е да се наблегне на зеленчуци и плодове, сокове, задушени на пара зеленчуци и зеленчукови супи. Освен това приемането на достатъчно количество вода също е от значение.


канал черен дроб

Състояние на излишък – стагнация на черен дроб и стаза на сюе/кръвта

Продължителният стрес, раздразнение и потискане на емоциите може да доведе до стагнация на черния дроб. Това в крайна сметка влошава правилното циркулиране на кръвта, тъй като черния дроб отговоря за кръвта и правилното циркулиране на Ци. Друга честа причина за стазата на кръвта в матката е инвазията на патофактор студ. Студът причинява свиване и нарушава правилното кръвообращение.

Каналът на черния дроб започва от големия пръст на крака и се придвижва нагоре по крака, като обгръща гениталиите. Студът може лесно да влезе в тялото през краката и да нахлуе в матката по канал черен дроб.  Продължителната стагнация на черния дроб може да се превърне в горещина, причинявайки тежки симптоми на ПМС: чувство на топлина, безпокойство и раздразнителност, главоболие, болки в гърдите или корема, нередовна менструация и особено тежки и кръвотечения с големи кръвоизливи. Езикът в този случай е червеникав, с червени страни. Понякога може да се видят лилави петна от двете страни на езика, което говори за стаза на кръвта.


Промяна начина на живот

Позата на Богинята – подобрява функцията на репродуктивните органи
 •  
  Необходимо е  редовно, умерено физическо упражнение (особено добре на слънце). Около времето на менструация упражненията трябва да бъдат намалени.
 •  
  Отпуснете се и избягвайте силни емоции и стрес. Медитирайте, запишете си час за масаж, разходете се сред природата.
 •  
  Избягвайте студа (бъдете винаги топло облечени, пазете краката си топли), храни и напитки (сирене, млечни продукти, особено сладоледи и млечни шейкове). В студените дни по време на менструацията може да използвате бутилка с топла вода и да я поставите върху корема. Не плувайте докато сте в менструация.
 •  
  Премахнете всички форми на рафинирана захар и въглехидрати: бял хляб, тестени изделия, бял ориз, повечето зърнени закуски и всички нишестени храни с ниско съдържание на фибри.
 •  
  Избягвайте подсладители, сода, изкуствени плодови сокове. Избягвайте кофеинови напитки.
 •  
  Важно е да запишете първия ден от менструалния цикъл, продължителността, състоянието на кръвта (качество, количество, цвят).
 •  
  Ако страдате от оскъдни кръвотечения или периодична болка и други е препоръчително да се профилактирате за да избегнете поликистозните яйчници.

Защо да включите акупунктура?

Традиционната китайска медицина разглежда тялото като една микровселена. Храната, която ядем, мислите и чувствата, които имаме, изборите, които правим и въобще начинът ни на живот имат драматични последици върху тази наша малка Вселена. Дори на пръв поглед малки промени в тези области могат да доведат до огромни последици, които карат нашата нервна, ендокринна, имунна, храносмилателна и метаболитна система да реагират по определен начин. А акупунктурата е един от инструментите, които карат нашият микрокосмос, да пребивава в състояние на баланс .

На първо място иглотерапията влияе на ендокринната система като регулира хормоните. Доказано е също така, че иглоубождането намалява нивата на стреса, което отново действа лечебно и балансиращо. Освен това се подобрява храносмилането, подпомага се добрата циркулация на кръвта и Ци в тялото. Сънят също се повлиява – става по-качествения и дълбок. Това древно изкуство на лечение влияе и на централна нервна система и като цяло подкрепя организма да достигне до вътрешно равновесие.

Акупунктурата, заедно с билкови добавки, хранителни навици, упражнения на ума и тялото са свързани с връщането на това тяло-вселена обратно в неговия естествен баланс. Всъщност по този начин ние активираме вродените си лечебни сили да се справят с проблема. Тялото ни съдържа всичко необходимо за дълбоко изцеление. То знае какво точно трябва да направи, за да ни върне в състояние на благополучие, където всички системи работят заедно в пълна хармония. С други думи, ние даваме на тялото подкрепата, от която се нуждае, за да се справи успешно с проблема.

Бъдетете здрави и пълни с автентична женска енергия!

Източници: www.evergreencmc.com.au ; www.pcosdiva.com; www.vitalitymagazine.com; www.healthcmi.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.