Последни научни открития показват как действа акупунктурата

2.8K
Според филосфията на ТКМ (традиционна китайска медицина) жизнената енергия Ци се движи по енергийни канали и колатерали, като снабдява с енергия всички жизнено-важни органи в човешкото тяло. Когато тази циркулация на енергитя се наруши или блокира се появяват болка и болести. Акупунктурните точки, от своя страна, са специфични места, разположени по цялото тяло, които се стимулират, с цел отблокирване и възстановяване естевения баланс на потока на Ци.

Убождането на специфични точки стимулира секрецията на хормоните на щастието – ендорфини и серотонин, които потискат болката. Научни изследвания доказват, че акупунктурата повлиява на нервната, хуморалната, сърдечно-судовата, храносмилателната, дихателната, пикочо-половата и имунната система. Въпреки това, всеки се пита как точно работи, особено след като каналите са невидима за човешкото око структура.

Много теории доказват, че в тялото ни са разположени структурирани резервоари за вода. Те са изключително малки и се определят като свръхпроводници на електричесто. Тази структура освен, че съхранява вода и провежда електричство, тя е система за комуникация между всички тъкани и органи в човешкото тяло. Всъщност това е така наречената фасция. Фасцията е вид съединителна тъкан, съставена от колаген. Фасцията е и орган, и резервоар за вода и метаболитни отпадъци. Освен това, фасцията придържа всички части на тялото в едно цяло. Всеки орган, мускул, кръвоносен съд, всяка клетка е обвита с фасция. От неврологична гледна точка фасцията е независима информационна система без участието на централната нервна система. При мисъл, при хормонална промяна, при всеки биохимичен процес в тялото настъпва автоматично предаване на информация по тази съединителна тъкан. Тя се управлява от рептилния мозък, отговарящ за несъзнателните процеси в организма.


фасцията прилича на паяжина, която свърва всички тъкани и органи

Мускулите произвеждат енергия. Енергията се предава на фасцията. Фасцията предава, със скоростта на светлината, информация до всички органи и системи. При движение на тялото фасцията действа като помпа на течности. Тя може да предаде болката до всяка една част на тялото за секунди. Движението на ходилата например, задвижва фасцията от долу нагоре, чак до врата. Интересното е, че освен на възпаления и болка, фасцията реагира и на емоционалния стрес, койтo я кара да се стегне и втвърди.


Канал пикочен мехур според ТКМ
Фасциални вериги на Томас Майер

Установено е, че съединителнотъканните меридиани на Томас Майер, наречени от него Anatomy trains, съвпадат на 90% с меридианите от китайската медицина. Жизнената енергия, която тече по тях, се превръща от биохимична (във висцералната фасция в коремната област) в кинетична (във фасцията около мускулите) и обслужва биомеханиката на тялото и неговото съществуване като цяло. По този начин при стимулация на активните точки, чрез акупунктура или акупресура, се въздейства на фасцията, която от своя страна предава информацията по каналите и колатералите до съответните тъкани и органи.

Иглотерапията прави много повече от това да намали болката. Освен доказаното въздействие върху физическото тяло, емоционалният и духовният аспект са също силно повлияни от приложението на акупунктура. Пациентите често отбелязвт добро разположение на тялото и духа след терапия. Традиционната китайска медицина има широко приложение и невероятни ползи за здравето на човека, като добива все по-голяма популярност и у нас.

Иточник: www.zdrave.to

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.