Лечебните сили на гъбите

1.9K

Гъбите още от древността са били използвани от лечители, шамани и жреци за лечение на най – различни състояния. Най – желаните в древността били халюциногенните гъби, които смятали за специално лечебно средство. Шаманите били медици, те притежавали силна духовна воля. за да лекуват, изпадали в транс и установявали контакт със света на духовете. Една от гъбите, която помагала на шаманите да навлязат дълбоко в тези състояния била червената мухоморка.

Преди около 200 000 години от еволюционна гледна точка е имало внезапно удвояване обема на човешкия мозък. Някои са на мнение, че промяната е придизвикана именно от ритуалната консумация на халюциногенните гъби. Благодарение на веществото псилоцибин се променя съзнанието и се повлиява положително на когнитивните функции на мозъка.

В Източна Азия, главно в Китай множество гъби от хилядолетия се смятат за лечебни.
Те се прилагат отдавна в Традиционната Китайска Медицина (ТКМ) и традицията продължава и в наши дни. Древните китайци развили култ да се пие елексир за безсмъртие, като една от съставките на този елексир (Chih) била гъбата рейши. Едва преди няколко десетилетия редица техни свойства, познати от ТКМ, бяха научно доказани,а специфичните вещества – идентифицирани и описани.

Същинският гъбен организъм живее като мицел (тънка нишковидна мрежа от клетки), скрит в почвата. Тази мрежа има невероятна прилика със структурата на мозъка. Отделните нишки на мицела се държат аналогично на нервните клетки. Всъщност благодарение на тази гъбна мрежа дърветата комуникират помежду си.

Какво всъщност прави гъбите толкова специални?

 • Гъбите са изключително богати на белтъчини, а в същото време са нискокалорични. Някои гъби съдържат всички 8 есенциални аминокиселини. Например левцинът стимулира хормона на растежа соматотропин, който се образува в хипофизата и е крайно необходим за нормалния растеж.
 • Гъбите са идеално средство за топене на излишни килограми. Те имат висок засищашт потенциал, а едновременно с това са нискокалорични. На 100 гр. гъби приблизително се падат 20 kCal.
 • Гъбите съдържат изобилие от минерали като калий, калций, фосфор, магнезий, селен и цинк.
 • Гъбите са изключително богати на витамини от групата В. В1 е ключов за работата на нервните клетки и нивото на стрес. В2 (рибофлавин) крайно необходим за обмяната вещества. Ниацинът (В3) е важен за доброто настроение и здравия сън. С негова помощ се образува аминокиселината L-триптофан, която пък се превръща в серотонин. В5 отговаря за здрави кожа и кости. А фолиевата киселина е важна за кръвообращението и имунната система.
 • Забележително е наличието на провитамин D2 в гъбите. Необходимо условие разбира се е гъбите да са отгледани в условия на достатъчна слънчева светлина.
 • Бета-глюкани – най- значимите и съществени активни вещества в лечебните гъби. Това са полизахариди (сложни въглехидрати), които имат голям антитуморен потенциал. На тях бих искала да обърна специално внимание.

Бета – глюканите – най- важните активни съставки в лечебните гъби

 • Бета – глюканите модифицират имунния отговор. Имунната ни система ги възприема като “болестопречинители”, в резултат на което се активира имунна реакция, но без поява на болестни симптоми.
 • Понижават холестерола и имат противосъсирваща активност.
 • Повишават производството на т. нар. “туморен некрозен фактор”, сигнално вещество на имунната система, което участва във възпалителните процеси.
 • Повишава нивата на секреторния имуноглобулин А (IgA). Това защитно вещество покрива слузните мембрани на нашето тяло, например, носните канали, гърлото, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, вагината и уретрата. Ниските нива на секреторния IgA са свързани с повишен риск от инфекция.
 • Активират имунни клетки макрофаги, моноцити, гранулоцити, естествени клетки убийци, които поглъщат и унищожават чужди частици като бактерии и клетъчни отпадъци, вируси и ракови клетки.
 • Бета-глюканите упражняват имуномодулиращи свойства най-вече върху стената на червата и влияят на нейната пропускливост. Ето защо се използват при лечение на различни – стомашно-чревни проблеми, като колит и болест на Крон.

Тъй като лечебните гъби са богати и на други полизахариди, аминокиселини, полифеноли и ензими, които заслужават нашето внимани, ще ги разгледаме в следваща статия. Там ще споделя с вас и за една много интересно археологическо откритие, свързана със световноизвестната мумия Йоци.

Източник: „Лечебната сила на гъбите“ проф. д-р Ян И. Лелей; „Лечебните гъби“ д-р Андреас Капъл

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.