Грейпфрут – за по-добро храносмилане

2.3K

Грейпфрутът, който е хибридно растение и не се среща в естествена форма сред природата.

 

Съдържание

По съдържание е близък с лимона и портокала, с разликата, че има много повече ензими от тях. Богато е също на:

  • витамин А, С, Д и В;
  • минерални соли,
  • пектинови вещества
  • етерично масло.

Лечебни свойства

 

Плодът и сокът на грейпфрута повишават тонуса на организма, намаляват усещането за умора и ускоряват възстановяването н силите след физическо и умствено натоварване. Особено полезни са при заседнал начин на живот и за хора, изтощени след боледуване.

Сокът на цитруса подобрява апетита и спомага за доброто храносмилане. Наличието на много витамини и минерали спомага за укрепването на стените на кръвоносните съдове , както и за кръвообразуването(особено на червените кръвни клетки). Препоръчва се и при сърдечно-съдови заболявания, тъй като стимулира дейността на сърдечния мускул.

Освен това увеличава защитните сили на организма за борбата с различни патогени. Редовното консумиране понижава кръвното налягане, спомага за отстраняване на функционални разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. Грейпфрута успешно се използва в борбата с наднорменото тегло. Препоръчва се при невъзпалителни заболявания на стомашно-чревен тракт. Сокът от грейпфрут спомага за извеждане на камъни от жлъчния мехур и премахване на болките. Етеричното масло от грейпфрут стимулира работата на черния дроб и очиства кръвта и лимфата от отпадни вещества ( обичам да използвам екстракт от грейпфрут през зимата за профилактика и лечение на различни бактериални и вирусни инфекции; имах и положителен опит с намаляването на уголемени лимфни възли на шията).

❗️ВНИМАНИЕ❗️Не бива да се приемат едновременно сок от грейпфрут и лекарства за понижаване на кръвното налягане. Могат да се появят странични ефекти като сърцебиене, зачервяване на лицето и световъртеж. Грейпфрутът може да окаже дразнещо действие върху бъбреците и лигавицата на стомаха и червата. Затова не се препоръчва при язвена болест и гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, както и други възпалителни заболявания на червата, а също при холецистит, хепатит, остър нефрит.

Бъдете здрави!

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.