Древно изкуство на лечение -Гуа Ша

2.2K

Гуа Ша е метод от китайската традиционна медицина, при който по кожата се плъзга специална плочка. Плочката най-често е направена от кристала нефрит, но може да бъде изработена и от други кристали, например розов кварц(любимият ми), от кости и рога, от метал, дърво и др.  Гуа Ша  има за цел детоксикация и стимулиране на кръво-  и лимфообращението, както и на освобождаване на блокираната и застояла енергия Ци по енергийните канали

През последните десетилетия западните лекари и пациенти започват все по-усилено да изучават и използват гуа ша. Изследователи са открили научни обяснения за противовъзпалителните и имунни реакции при лечение с  гуа ша. Тези процеси могат да продължат дни и да противодействат на редица симптоми и заболявания.

Гуа ша води до увеличаване на кръвообращението в меките тъкани под кожата. Освен това, проучване на Харвард (проведено върху мишки) установява, че гуа ша насърчава клетките да създават хемо кисетаза-1 (HO-1). Като силен цитопротектор и антиоксидант, HO-1  се бори с възпалението.

Ефектите от гуа ша се появяват, след като кръвта се появи на повърхността на тялото по време на лечението. Тъй като тялото реабсорбира тази кръв, тя разгражда хемоглобина, като задейства производството и освобождаването на HO-1 както и на билирубин, биливердин и въглероден монооксид. Тези мощни химикали се борят с инфекция, възпаление и редица други заболявания.

Гуа Ша обикновено се прилага на гърба, бедрата, врата, ръцете и краката. По-нежен варянт техниката се използва дори на лицето – за изглаждане на бръчки и цялостно подобряване кожата на лицето. Предполагам видът на кожата от снимките ви плаши, но нека ви успокоя, че  не е никак болезнено. Освен това терапевтът ви ще се съобрази с колко сила на натиска може да понесете.

Какви са ползите от Гуа Ша?

Гуа ша може да намали възпалението, затова често се използва за лечение на заболявания, които причиняват хронична болка, като артрит и фибромиалгия, както и тези, които предизвикват болки в мускулите и ставите.

Гуа ша може също да облекчи симптомите на други състояния:

Хепатит В

Хепатит В е вирусна инфекция, която причинява увреждане на черния дроб. Изследвания показват, че гуа ша може да намали хроничното възпаление на черния дроб.

В клинично проучване, на човек с високи чернодробни ензими, показател за възпаление на черния дроб, му било приложено гуа ша. След 48 часа той е имал спад в чернодробните ензими. Това кара изследователите да вярват, че гуа ша има способността да подобри състоянието на черния дроб.

През 2011 г. изследователите от Харвардската болница са открили, че дори едно лечение с гуа ша има положително въздействие върху хората, които страдат от хепатит В. Практикуващите в Китай използват гуа ша за лечение също на хепатит С и други вирусни инфекции.

Главоболия

В едно проучване една 72-годишна жена, която от години е с хронично главоболие, получава гуа ша за около 14-дневен период. Нейното главоболие се подобрило през това време, което предполага, че тази древна лечебна техника може да бъде ефективно средство за лечение на главоболие.

При жени преди менопауза

Симптомите включват: безсъние, нередовен цикъл, безпокойство, умора, горещи вълни. При проучване и установено, че гуа ша може да намали симптомите при някои жени.

В проучването са изследвани 80 жени, които са разделени на групи. Едната група получила 15 минути лечение с гуа ша, веднъж седмично, заедно с конвенционалната терапия в продължение на осем седмици. Другата  група получава само конвенционална терапия. След приключване на изследването, първата група съобщава за по-голямо намаляване на симптомите като безсъние, тревожност, умора, главоболие и горещи вълни в сравнение с втората група.

Гуа Ша повишава имунитета и намаля възпалението, като се бори със следните състояния:

 • Настинка
 • Температура
 • Скованост
 • Болка в областта на врата и гърба
 • Грип и бронхит
 • Болки в ушите
 • Мигренозни главоболия
 • Астма, кашлица и хрипове
 • Гадене

Гуа Ша се използва и за козметични цели

Лицевата гуа ша може да се приеме като естествен ботокс и има следните ефекти:

 • Релаксира мускулите на лицето
 • Намаля бръчките
 • Подобрява тъмните кръгове и торбички под очите
 • Подобрява цвета на кожата и се бори с петната
 • Помага справянето с акне и други кожни заболявания
 • Кожата на лицето ви придобива по-свеж и млад вид
 • Естествено процедурата на лицето се изпълнява доста по-леко. Така че не се притеснявайте да пробвате, няма да останете със синини по-лицето.

Какво можеш да очакваш от първия Гуа Ша масаж?

Типичната сесия на гуа ша може да трае само 10 минути. Вашият терапевт ще започне с палпиране (опипване) на кожата ви, за да открие болезнени и напрегнати зони . След което с масажни движения ще бъдат нанесени специални масла или крем върху кожата ви, така че да нямате неприятни усещания от триенето. Терапевтите, които използват естествени етерични масла увеличават ефекта от гуа ша.

Има ли странични ефекти?

Гуа ша , като естествено лечение, което се предполага да не е болезнено. От триенето на кристалната плочка се получават обаче, на пръв поглед доста неприятни синини. Синините не са болезнени, а причината за появата им е натиска и триенето на плочката. Тези синини изчезват обикновено за няколко дни. А и не забравяйте, че именно тази реакция е лечебна.

Избягвайте тази техника, ако сте били скоро оперирани. Нека да минат поне 6-7 седмици след операция до прилагането на гуа ша.

Хората, които приемат разредители на кръвта или имат проблеми с кръвосъсирването или кървят лесно, не са подходящи  за гуа ша.

Гуа ша не се прилага в зоните на разширени вени и тромбози, както и на отворени разни, изгаряния и инфекции.

Както забелязвате този древен метод се бори с голям брой различни състояния. Съвсем спокойно може да замените лекарствата за главоболие или за облекчаване на болките в кръста с няколко процедури Гуа Ша.

Бъдете здрави ♥

Източници: www.healthline.com ; www.medicalnewstoday.com ; www.massagetique.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.