Дрeвно лечение с билкови пури – мокситерапия

3.1K

Мокситерапията е част от китайската традиционна медицина, която се състои от нагряване на акупунктурни точки с помощта а билкова пура. Билковата пура е направена от див пелин, а целта на терапията е да стимулира движението на енергията Ци и на кръвта, като подобри цялостното състояние на организма. Освен  пури могат да се използват и пелинови конусчета, бездимни мокса, както и цилинърчета,  които се прикрепват за иглите. Моксата може да се постави в кутии и други специални уреди, предназначени за целта.Сигурно ще се питате дали терапията е болезнена. Всъщност има два вида моксибустия – директна и индиректна. Директното моксиране представлява поставяне на определено количество мокса върху активните точки и се запалва до пълно изгаряне. Като разбира се досещате процедурата е болезнена и оставя мехури и белези. Съществува и директна моксибустия с премахване на моксата малко преди да е изгоряла напълно, т.е. не води до мехури и белези.

Индиректната москитерапия обаче е доста по-приятна, не е болезнена и не оставя белези. Има няколко начина за индиректно моксиране. Най-широко разпространения начин е нагряване с билковата пура 2-3 см. над активната точка или поставянето на мокса в специални кутии, които се слагат на различни зони.

Друг начин е поставянето на конусчета върху резенчета джинджифил, което допълнително засилва ефекта и е прекрасен начин за справяне с различни патогени, с патофактор студ, вятър и влага, както и за регулиране на Уей Ци (защитното Ци) и Ин Ци.

Освен на джинджифилови резенчета, моксата може да се постави и върху паста от чесън, за който знаете, че е изключителен природен антибиотик.

Интересен е и методът с запълване на пъпа – Shen Que (Ren 8) с морска сол и поставяне на мокса върху солта, с което успешно се въздейства на Ян дефицитът на Бъбрека. Но това може да е малко по-предизвикателно за пациентите.

Споменах и комбинирането на иглотерапия с мокси. Методът представлява поставянето на игли в акупунктурните точки, а на иглите се прикрепят цилиндърчета от билката. Иглата освен по този начин може да се нагрее и директно със запалка или свещ. Това е методът нажежена игла, който също има своите предимства.


Мокситерапията се прилага при лечение на голям брой заболявания. Индикации за приложение на терапията са:

  • Настинки и грип
  • Неправилно положение на плода (Zhi Yin Ub 67),
  • Диария (Yin Ling Quan Sp 9, Tian Shu St 25, Shen Que Ren 8) колит
  • Артрит, ставна болка, болеста на Рейно, болка в гърба, ишиас
  • Инконтиненция (San Yin Jiao Sp6, Zhao Hai Kd6)
  • Дисменорея (Di Ji Sp8, Gui Lai St29 Guan Yuan Ren 4), стерилитет, пролапс (San Yin Jiao Sp6, Qi Hai Ren6)
  • Умора (San Yin Jiao Sp6, Zu San Li St36), неспокоен ум (Yong Quan Kd 1) слабост
  • Би-синдром, поражения от патофактор вятър, студ и влага, недостиг на Ян енергия (Guan Yuan Ren 4, Ming Men Du 4, Zhao Hai Kd 6,Tai Xi Kd 3)

Ub 67 при неправилно положение на плода
Ub 67 при неправилно положение на плода

Въпреки че мокситерапията е безопасен метод, който се практикува от векове в Китай, не е подходящ при хора с прекалено много горещина в тялото (температура, високо кръвно налягане), недостиг на Ин енергия. Не бива да се прилага в областта на корема и кръста при бременни. Освен това димящите мокси не са за предпочитане при хора, страдащи от астма и респираторни проблеми. Но при тях може да се използва бездимна мокса. Затова доверете се на опитен терапевт, който да ви приложи мокситерапия.

Бъдете здрави 

Източници: www.acuproacademy.com , www.acupuncturetoday.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.