Далакът- дворецът на мислите част 2

2.5K

Какво да правим за да поддръжаме здрав далака си?

Приятели както ви споделих в част 1 днес ще си поговрим за състоянията, които предизвиква небалансираният далак и какво можем да промним в ежедневието си за да поддържаме далака здрав. Прятно четене.

 


 

Какви състояния могат да възникнат при „наранен“ далак ?

Един от най-честите синдроми е недостиг на Ци в далака. Причинитe могат да бъдат много, но лошата диета, нередовното храненe и стресът е обичайният начин за развитие на този синдром. Симптоми включват нарушен апетит, подуване на корема (особено след хранене), слабост на ръцете и краката, воднисти изпражнения. Ако дефицитът на далака прогресира се развива така наречения потъване на Ци на далака. Това състояние е подобно на първото, но с пролапс на стомаха, матката, ануса или вагината. Това възниква когато тялото вече не може да държи органите на място. Друго състояние е нарушения контрол на кръвта в тялото. Симптомите могат да бъдат кръвоизливи, вагинално кървене и други. Ако далакът продължи да отслабва то възниква състояние на дефицит на Ян-Ци в далака. Симптомите са подобни с тези от първия синдром, но с много повече признаци на студ в тялото – студени крайници, отоци и др.

Интересно би било да ви споделя и за влагата. Прекалената влага е също част от патологията на далака. Както споменах по-рано, една от основните функции на далака е метаболизмът на течностите. Течностите в тялото включват слюнка, храносмилателни ензими, чревни ензими, течност в ставите, сълзи, слуз, пот и урина. В теорията на китайската медицина течностите са разделени на два основни вида: „Дзин“ (чиста и тънка) и „Йе“ (дебела и тежка), а далакът отговаря и за двете. Заедно тези течности подхранват всички тъкани и органи на тялото.Какво става тогава, когато тези течности са извън баланс? Има две възможности. Една е липсата на такива които могат да доведат до крехки стави,сухота в устата, усещане за повишаване на телесната температура, а накрая тялото ни буквално ще изгори и изсъхне.

 


 

А какво, ако влагата e твърде много?

Влагата е резултат от приема на твърде много течности, слабост на далака или влажният климат. Способността ни да прекаляваме с храната и течностите
претоварва и отслабва далака. Основен симптом за влага е тежестта (летаргия, умора, чувство потъване, депресия), които много от нас прекриват с кофеин и други стимуланти. Ако влажността продължи да се увеличва, то тя има тенденция да създава стагнация, да сеутаи в ставите (артрит) или да създаде топлина, която може да се издигне към повърхността (екзема). Артритът в китайската медицина е всъщност заболяване, който има четири вида – вятър, студ, влага и топлина. Артритът, който се получава от влагата, обикновено включва тежест,изтръпване на крайниците, болка с оток, която се влошава при влажно време.

 


 

Връзката между влагата и затлъстяването

Друго твърде често състояние, което включва влага, е затлъстяването. Затлъстяването е огромен проблем на обществото ни.
Много хора често казват: Аз не разбирам, пия много вода, ям салати на обяд и се движа, а все още не мога да отслабна …

От гледна точка на китайската медицина при тези хора просто е възможно функцията на далака, да транспортира и трансформира, да е отслабена. Това всъщност може да се получи и от приемането на прекалено много течности и прекалено много ин храни (сурови храни, сокове, салати) – буквално далакът се „удавя“. Ето защо някои хора правят уж „правилното“ нещо без да постигат реален резултат.

Тъй като всички системи имат взаимоотношения със сезоните, системата на далака се отнася до земята. Земният елемент в китайската медицина ни осигурява стабилността, корена. Без силен корен нищо не може да расте. Когато удавите растение с прекалелно поливане, то умира, когато е прекалено горещо и му липсва вода, то увяхва и умира, ако преторите растението си, то отново умира, а ако не торите вашето растение, то пак умира. Хората не сме по-различни, освен че процесът отнема повече времеи минава през различни етапи. Златната среда е в баланса.

 


Предлагам ви няколко лесни съвета за по-добро зраве на далака:

В днешно време хората живеем в „недостиг“ на далака. Това е така, защото непрекъснато поемаме нова и нова информация, и тази инфомрация, предполагам се досащате, че трябва да се обработи именно от далака. Храним се докато гледаме телевизия (приемаме храна и стимули едновременно), гледаме смарт телефоните си, докато шофираме, докато вървим, непрекъснато извършваме няколко дейности едновременно. И така какво можем да направим? Има много неща, за които можем да бъдем осъзнати и които ще облекчат работата на далака.

 


НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ С ЛЕДА  В ПИТИЕТО

Далака мрази студено. Така че едно от нещата, които можем да направим за да помогнем на далака, е да не слагаме лед в питието си. Пиенето и яденето на студени напитки и храни, като сладолед, замразена или много студена храна (много от суровите плодове и зеленчуци се приемат за „студени“) вземат енергия от далака, който пък отново трябва да се „загрее“, за да може да се включи в храносмилането.

 


БЪДЕТЕ ОСЪЗНАТИ

Това не е просто добър съвет как да помогнем на далака си, но също така е добра житейска философия. Едно от най-дбрите неща, които можете да направите за далака си е да правите едно нещо в даден момент, и да го правите напълно осъзнато. Това означава, когато се храним, САМО СЕ ХРАНИМ. Не стоим пред телевизора, не четем, не учим, не вършим работа. В такъв динамичен свят, в който на всеки времето не му достига, е напълно разбираемо да върши много неща едновременно. Но тази малка промяна освен, че ще помогне на далака ни, същото така ще успокои и отпусне ума и тялото ни.

 


 

ДЪВЧETE ДОБРЕ ХРАНАТА СИ

Памагаме на далака си, като дъвчем хубаво това, което ядем. Живеем толкова забързано, че дори забравяме да дъвчем храната си толкова добре, колкото е необходимо. Доброто дъвчене ще разгради част от храната още преди да е попаднала в стомаха, което пък от своя страна улеснява работата и на далака. 

Далака се свързва с жълтия цвят. Ето защо вкарването в менюто на жълти и оранжеви храни действа изкючително благоприятно. Такива са сладки картофи, тиква, червена леща, жълти чушки, моркови и др.

 


ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ СУПИ

Повечето от нас имаме „недостиг“ на далака, затова едно от най-добрите неща, които можем да направим е да ядем супи. Супите са загряващи( колкото по-бавно и на по-слаб огън се готвят, толкова по-загряващи) и са много лесни за смилане. Ето защо са и препоръчвани когато сме настинали – тялото се нуждае от по-малко енергия за да ги преработи, насочвайки енергията си към борба с патогените и оздравяване на тялото. Супите не отнемат много енргия за храносмилане, по този начин далака може да използва повече енергия за други неща.

 


НАМИРАЙТЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА

 

 

 

Ето кои храни и напитки вредят на далака и кои го балансират:

Надявам се съветите да са били полезни за вас.  Останете здрави и щастливи. ♥

Източници: www.chinesemedicineliving.com ; www.yinyanghouse.com; Атлас по китайски точков масаж от Зоя Горанова

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.