Далакът- дворецът на мислите част 1

3K

Функциите на далака според традиционната китайска медицина

Днес ще  хвърлим светлина върху функциите на далака според древната китайска медицина. Повечето хора са свикнали да мислят за далака като за орган, който е част от имунната система, отговорен за производството на бели кръвни клетки и премахването на стари червени кръвни клетки. Лимфоцитите очистват бактериите от кръвта, което предизвикава различни имунни отговори в тялото ни. Слезката се разглежда като голям лимфен възел с фокус върху очистването на кръвта и подпомагане на имунната система. Това е така според западната медицина. Какво обаче ни разкриват древните китайски лечители ?

Далакът контролира мускулите и четирите крайника.

Далакът е отговорен за снабдяването на мускулите и тъканите с хранителни вещества. Ако далакът е слаб, то мускулите и тъканите не са подхранени и стават слаби и уморени.

Далакът е отговрен за транспорт и трансформация.

Тази функция включва трансформирането на водата и храната в Ци и кръв (Сюе) на тялото. Когато слезката функционира добре, човек има добър апетит, силно храносмилане и жизнена енергия. Когато тази функция е слаба, ще забележите проблеми като подуване, рефлукс, умора, диария, лош апетит  или недохранване. Друга функция на далака е свързана с разпределението на влагата в тялото. Прекалената влага може да доведе до намаляване енергията Ци, лошо храносмилане, може да се втвърди(кисти и други) и да предизвика куп други проблеми в тялото. Именно тук се включва ролята на далака, който помага да се премахне тази влага от меридианите и органите в тялото. Слабостта в тази функция може да доведе до симптоми като оток, диария, нарушено храносмиалане, кашави и воднитсти изпражнения.

Далакът се отваря в устата и манифистира въху устните.

Доброто дъвкане на храната е необходимо за нормалното функциониране на далака. Ако далакът е в недостиг, вкусовите рецептори може да са притъпени. Червени, влажни и жизнени устни са индикаиця за добро здраве на далака. Ако обаче далакът е в недостиг, то и устните ще са сухи и недобре кръвоснъбдени.

Далакът контролира кръвта.

Това е органът, който държи кръвта в съдовете. Ако далакът е в недостиг, кръвта може да „избяга“ от съдовете, което води до кръвоизливи в различни части на тялото. Всъщност интересен е фактът, че според китайската филосфия далакът заедно със сърцето са едни от основните органи, който участва в образуването на кръв. Слезката извлича есенциалното Ци от храната и с помощта на бъбреците, сърцето завършва продукцията на кръвта.

Далакът отговаря за ясната и чиста мисъл

Емоцията на далака е тревогата и потиснатостта. Ако далакът е слаб, мисълта ще бъде замъглена и неясна. Също така излишната мисъл може да нарани слезката. Сърцето и бъбреците също помагат за мисълта: Далакът е по-ангажиран в процеса на мислене за работа или учене, сърцето е по-ангажирано с решаване на проблеми и дългосрочната памет, а бъбреците подхранват мозъка и краткосрочната памет.

Освен това всеки орган в китайската медицина се асоциира с определен цвят, елемент,  сезон, емоция, сетивен орган и др. Нека видим кои са тези асоциации за далака.

Както виждате отговорностите на далака не са никак малко. В част 2 ще си поговирм малко повече за какви състояния могат да взъникнат при небалансиран далак и какво можем да направим за да го храмонизираме.

Бъдете здрави ♥

Източници: www.chinesemedicineliving.com ;  www.yinyanghouse.com ; Атлас по китайски точков масаж от Зоя Горанова

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.