Черният дроб – дворецът на душата 2 част

2.7K

Как да поддържаме черения дроб здрав?

Приятели в част първа научихте за функцията на черния дроб от гледна точка на традиционната китайска медицина. Сега, както ви обещах, ще научите малко повече за това какво е хубаво да правите и какво е добре да избягвате за да поддържате този важен орган в здрав. Освен това ще научите и за сигналите, които тялото ни изпраща за да ни подскаже, че черния ни дроб е извън баланс. Приятно и ползотворно четене.


Хранене

Както споменах по-горе пролетта е времето, през което енергията на черния дроб е най-активна, така че това е идеалното време да ядем храни, които поддържат черния дроб в баланс.

През пролетта започваме да се храним по-малко, отколкото през зимата, консумираме по-леки храни и изчистваме тялото от излишните мазнини и от по-тежките храни, които сме консумирали през зимата. Пролетта е време на обновяване и растеж, време на експанзия и творчество. През пролетта се консумират повече зеленолистни зеленчуци, кълнове, билки, които поддържат здрав черния дроб и помагат на тялото да се очисти.

Прочистването на тялото е особено полезно през пролетта. Освен, че по този начин помагаме на черния дроб да филтрира токсините, се освобождаваме и от негативните емоции. Чувствата на неудовлетвореност, нетърпение и гняв са свързани с функцията черния дроб. Пречистването на тялото ни позволява да премахнем ненужните товари на физическо и психическо ниво и ни дава възможност да виждаме пътя си по-ясно, да израстваме и да се развиваме. Съществуват различни начини за детоксикация, като плодолечение, суровоядство за 10-14 дни, житен режим и други. Разбира се всяка програма за прочистване си има правила и трябва да се прилага разумно.

Готвенето през пролетта е препоръчително да бъде с по-кратка продължителност и при по-високи температури. В китайската медицина суровите храни се разглеждат  като студени, ин храни. Ето защо китайците винаги топлят храните се, дори и салатите. За нашата култура това е нетипично и лично на мен не ми харесва да топля например зелената си салата, но попарването (примерно коприва) и задушаването на определени зеленчуци е идеален варянт, не само през пролетта.

 


Чернодробна дисхармония

човек със здрав черен дроб е спокоен и не изпитва гняв

От всички органи, черният дроб има тенденция да бъде най-претоварен. Диетата с високо съдържание на мазнини, пърженото, както и яденето на силно преработени и консервирани храни „нараняват“ черния дроб и водят до дисхармония на физически, умствено и емоционално ниво. Човек със здрав черен дроб, според китайската медицина, е изключително спокоен, няма чувство на стрес или напрежение, лесно взема решения и има отлична преценка. Физическите симптоми на чернодробния дисбаланс включват много симптоми.

Черният дроб, както вече разбрахме се отваря в очите. Ето защо всички проблеми с очите (глаукома, катаракта и др.) са свързани с патология на черния дроб. Освен това проблеми със сухожилията (слабост, скованост и липса на гъвкавост), болка и разтягане около ребрената зона , главоболия и изблици на гняв или разочарование са също симптоми на чернодробна дисхармония.

Ако чувствате, че черният ви дроб може да се нуждае от допълнителна любов, опитайте се да хапвате много зелени храни, смутита, кълнове, джинджифил и др. Излезете навън, порадвайте се на флората и фауната, наблюдавайте раждането на новия живот, движете се за да подобрите циркулацията на Ци и Сюе и поддържайте в добро здраве сухожилията си с помоща на йога например. Подарете си масаж, иглотерапия (прекрасна профилактика на черен дроб) или други терапевтични процедури. Вашият черен дроб ще ви обича за това.


Черният дроб и емоциите

Със сигурност всеки от нас е изпитвал изблици на силен гняв. Представете си раздразнен родител, който крещи на детето си, или пък гневен човек, който току що е разбрал, че багажът му е изчезнал от летището, а следващият полет е със закъснение. Всички добре познаваме тази силно негативна емоция. А гневът приятели, е свързана със здравето на черния ни дроб.

За западната медицина в това няма никакъв смисъл, тъй като е прието черният дроб играе ролята на пречиствач на токсини. Но в китайската медицина всеки орган се свързва със съответна емоция. Тази роля е също толкова важна колкото и физическа функция на органите.

Ето органите и свързаните с тях емоци:

 • Черен дроб – гняв
 • Бял дроб – тъга и скръб
 • Далак – премисляне и тревога
 • Сърцето – радост
 • Бъбрека – страх

Разбира се, нормално е да изживяваме емоции като гняв, но в китайската медицина, а и в психологията, когато тези емоции са неизяснени или потиснати, те се натрупват вътре в нас, и по-точно в черния дроб. Ако дълго потискаме гневът и раздразнението, нашият черен дроб ще бъде „наранен“.

Емоционалното благосъстояние е от изключително важно значение, както за здравето ни, така и за личностното ни развитие и позитивното взаимоотношение със средата около нас.

Според китайската медицина емоциите са причина за болестите. Не всички емоции, разбира се влияят негативно на тялото ни, това е важно да се знае. Емоциите, които не са в баланс, които са в крайност, които не можем да изразим свободно и потискаме вътре в нас, са тези които предизвикват най-различни симптоми.

Ще ви дам пример с няколко сценария :


Изразяване на чувствата

Двама приятели разговарят и един казва нещо, което е болезнено за другия, без да го осъзнава. Разговорът продължава, но първият е много наранен, а другият няма представа, че е наранил чувствата му. След разговора пострадалият започва да се ядосва на приятеля си за казаните думи. Но минават няколко дни, имали са време да преосмислят ситуацията, и осъзнават, че трябва да споделят чувствата и емоциите си. И така човекът, който несъзнателно е наранил, се извинява и обяснява какво е имал в предвид. А нараненият вижда неговата гледна точка и осъзнава, че не е казано с цел да го обиди. По този начин гневът е освободен. Така и връзката между двамата става по-силна и по-истинска.


Потискане на чувствата

За съжаление вторият сценарий е по-често срещан. Нараненият приятел  потиска гнева и никога не споменава нищо на другия човек за това. Този гняв се натрупва с течение на времето и всеки път, когато друг човек или случка осуетява вече травмирания, гневът вътре в него расте все повече и повече. И когато двамата приятели  отново се срещнат, гневът вече ще се е натрупал, а човекът ще бъде готов да избухне, дори при малка съпротива.Това често води да разваляне на отношенията.


Неспособност за изразяване на чувствата

Друг често срещан сценарий е, когато нараненият приятел преглъща и затваря в себе си болката, обидата … и никога не говори за това. Тези хора постъпват така не само в тази конкретна ситуация, но и с всияка друга в живота им. В резултат от такова деструктивно поведение, този човек може да се разболее, въпреки че е относително здрав, и се чуди защо това му се случва. Това е една от теориите за това, откъде идват много ракови заболявания – дълготрайна стагнация на енергията. Мнозина вярват, че всички ракови заболявания имат и емоционален компонент.

Да изразяваме чувствата, за повечето от нас не е лесно. Не сме научени как, но това е от жизненоважно значение за нашето здраве и благополучие. Много от нас се стараят да избягват конфликтни ситуации и мнозина разглеждат изразяването  на емоциите, като нещо негативно, като входна врата за евентуален конфликт. Но мога да ви уверя, че ако можете да изразявате това, което чувствате със състрадание, разбиране и доброта, то това ще укрепи връзката помежду ви. А ако взаомоотношенията ви не се подобряват, това със сигурност не е връзката, която трябва да запзите.


От китайска перспектива, следният списък със симптоми и състояния са някои от признаците на чернодробен дисбаланс:

 • проблеми с очите – зачервяване, подуване, замъгляване, глаукома, катаракта и др.
 • проблеми със сухожилията – скованост, липса на гъвкавост, слабост
 • болка и чувство на тежест и разтягане в областта на ребрата, напрежение и чувствителност в гърдите
 • проблеми с ноктите – петна, чупливост, неравности
 • главоболя, повръщане, диария
 • изблици на гняв, раздразнение, разочарование
 • усещане за бучка в гърлото
 • менструални проблеми, предменструален синдром и кисти
 • липса на посока в живота
 • горчив вкус в устата

За доброто функциониране на черния дроб е добре да избягвате пържени храни, алкохол, цигари, рафинирани храни, като захр, брашно, олио. Eто и храните, които е хубаво да приемате, за да го поддържате в баланс :


Здравият черен дроб означава силна имунна система, защото черният дроб е отговорен за устойчивостта на организма към външни патогени. Тъй като черният дроб се отваря в очите, ако той е здрав, то и вашето зрение ще бъде ясно.  Ако черният ви дроб е в състояние на равновесие, ще имате здрави нокти, бързо ще се възстановявате от физическа работа, движенията ви ще бъдат плавни и тялото ви ще бъде гъвкаво. Хората със здрав черен дроб също ще имат голяма смелост и решителност, лесно и разумно  ще могат да организират живота си в желаното направление.

Както виждате, има голямо разнообразие от симптоми, които могат да сочат за дисхармония на черния дроб. Черният дроб има много, много отговорности в организма, така че поддържането му в здравословно и щастливо състояние не само важно за вашето физическо здраве, но е от голямо значение и за вашето емоционално здраве. Другото нещо, което трябва да запомните е, че продължителното чувство на гняв или чувство на неудовлетвореност, които са потиснати или неизразени по един здравословен начин, могат да увредят черния дроб. Обратното също важи, нараняването на черния дроб от външни патогенни фактори или от вътрешен дисбаланс може да ни накара да сме по-податливи на чувство на гняв и чувство на неудовлетвореност. Изразяването на нашите емоции е един от най-добрите начини да запазим този важен орган здрав.

Бъдете здрави ♥

Източници: www.chinesemedicineliving.com ;.yinyanghouse.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.