Черният дроб – дворецът на душата 1 част

2.5K

Всичко за функциите на черния дроб според древената китайска медицина.

Пролетта е времето, когато черният дроб разцъфва и се активира с пълна сила. Време е за нов живот, за събуждане на природата от  дълбокия зимен сън. Черният дроб е свързан с растежа, с обновяването. Енергията на черен дроб е най-активна през пролетта. Ето защо именно това е най – доброто време за разтоварване на организма от токсини – включване на много пресни зелени храни в менюто и позитивно изразяване на емоциите.  И така какво прави черния дроб според китайската медицина?

Съхранява кръвта

Една от най-важните функции на черния дроб е съхраняването на кръвта. Това означава, че той регулира обема на кръвта в тялото, което e важна функция за физическата активност. Когато сме активни, например, черният дроб изпраща кръвта към мускулите, като по този начин ги подхранва.  Така той снабдява всички тъкани с необходимите хранителни вещества. Тази функция, освен това, оказва въздействие върху енергийното състояние на човека.  Ако черният дроб е здрав, ние ще имаме енергия, за да вършим ежедневните си дейности. Ако обаче черният дроб е увреден, кръвта няма да успее да стигне до частите на тялото, които се нуждаят от него. Това разбира се ще окаже влияние и върху заряда, тонуса и успешното ни справяне със предизвикателствата в ежедневието.

Съхраняването на кръвта от черния дроб пряко влияе върху способността ни да се борим с патогени. Ако функцията на черния дроб е нормална, кожата и мускулите ще бъдат добре подхранени и тялото ще може да се бори с атаките на външни вредители. Съществуват и други фактори, които оказват влияние върху способността ни да се борим с патогенни фактори. Това е нашето „защитно Ци“ (Уей Ци)  и Ци на бял дроб, но е важно да не пренебрегваме и ролята на черния дроб в способността ни да се борим с нашествениците.

Съхраняването на кръвта от черния дроб е изключително важна функация за гинекологичните проблеми, и по-специално за менструацията. Ако черният дроб функционира нормално, месечният цикъл ще бъдат нормален.  Но, ако черният дроб е в недостиг, цикълът ще закъснява, ще бъде нередовен или ще липсва напълно. Ако пък черният дроб е в излишък (или има излишна горещина), може да има прекомерно кървене и болка. Черният дроб е много важен за женската физиология и патология. Много гинекологични проблеми се дължат на патологиите на черния дроб. Ако има гинекологични проблеми, то черният дроб също участва.

Отговаря за гладкото протичане на енергията Ци в тяло

В китайската медицина болестта се разглежда като блокиране на потока Ци и Сюе (течна субстанция, вкл. кръвта) по енергийните канали. А черният дроб е този, който отговаря за правилното протичане на Ци в тялото. Ако кръвта например не се движи правилно, то може да се стигне до най-различни болестни състояния, като инсулт например. Когато функцията на черния дроб, да провежда гладко енергия Ци е нарушена, то се стига до състояние, наречено стагнация на черния дроб. Ето защо тази негова функция  е важна за здравето ни.

Черният дроб е регулатор на движението и посоката на енергията Ци на всички органи и системи. Ако Ци не тече гладко (например поради емоции, като гняв), далака и стомаха ще имат проблеми при изпълнение на храносмилането. Ако Ци на черния дроб е в стагнация, то той може да претовари стомаха, причинявайки обръщане на движението Ци на стомаха нагоре. Това може да доведе до повръщане, подуване и гадене. Ако пък претоварва далака, отново ще повлияе на естествения поток на Ци на далака и ще предизвика  диария.

Обикновено потока на енергията Ци на черен дроб помага в храносмилането. Това прави черния дроб отчасти отговорен и за доброто храносмилане. Представете си каква голяма отговорност.  Тази функция оказва голямо влияние и върху емоционалното състояние на човек. Ако черният дроб функционира нормално, потокът на Ци ще е нормален и емоционалното състояние ще бъде балансирано. Ако обаче потокът е нарушен, може да изпитваме гняв, чувство на фрустрация, депресия и усещане за прегряване, както и физически симптоми като високо кръвно налягане, тежест в гърдите, усещане за бучка в гърлото.

Контролира сухожилията

Както може би предполагате, състоянието на нашите сухожилия е свързано със способността ни да се движим свободно в пространството. Хората, които се занимават с йога могат да ви кажат колко е важно да имате  гъвкави сухожилия. Освен това съществува разбиране,че колкото по-гъвкаво е тялото, толкова по- млад е организмът.

Здравето на сухожилията е под контрола на черния дроб. Чернодробната кръв подхранва и овлажнява сухожилията, като гарантира, че можем да се движим свободно и с лекота. Състоянието на сухожилията, способността им да се отпускат и да се свиват, също зависи черния дроб. Ако черният дроб в недостиг, сухожилията ще станат сухи и лесно нараняеми. Тогава са възможни симптоми като контракции, спазми, скованост, тремор и мускулни крампи.

Проявява се в ноктите

В китайската медицина, ноктите се считат за „страничен продукт“ на сухожилията, които са под контрола на черния дроб . Подхранването на ноктите, също като при сухожилията, зависи от черния дроб.  Ако кръвта в черния дроб е изобилна, ноктите ще бъдат твърди, блестящи и красиви. Ако черен дроб

е в недостиг, можем да имаме сухи и чупливи нокти, неравности по ноктите, петна,  нацепване, потъмняване. Така че, следващия път,  когато  си счупите нокът, може би ще е чудесна идея да се погрижите за черния си дроб.

Отваря се в очите

Всеки орган в китайската медицина е свързан със сетивен орган, а черния дроб се свързва с очите. Следователно, очите се използват като орган за диагностика и определяне на здравето на черния дроб. Чернодробната кръв е отговорна за способността на очите да виждат ясно. Психологически, здравето на черния дроб може да определи колко ясно можем да осъзнаем какво всъщност се случва в нашия живот и колко сме свързани с действителността. Ако кръвта на черния дроб е изобилна, тогава ще виждаме ясно, но ако е недостатъчна, ще имаме проблеми с очите, като замъглено виждане, сухота в очите, цветна слепота и подуване. Когато черният дроб е в излишък, очите ни стават червени, могат да бъдат болезнени и да имаме усещане за парене. Тези симптоми често са придружени с главоболие, шум в ушите и горчив вкус в устата.

Контролира способността ни да сме организирани

Една от задачките на черния дроб, която не се споменава често,  е неговата способност да ни помага да бъдем организирани. Здравият черен дроб ни дава ясно усещане за цел и посока. Това е така, защото в черния дроб се съхранява така наречената ефирна душа – Hun. Hun e много сходна със западната концепция за душата (Белите дробове пък съхраняват „физическата душа“ – Po). Това е частта, която дава живот и цел на човека. Без нея нямаше да имаме посоката и щяхме да сме празни. Hun е тази, която напуска тялото, за да се присъедини към духовете и Ци на природата.

Способността ни да не сме добре организирани е в дисбаланс от една страна поради факта, че сме затрупани с прекалено много ангажименти и дейности в ежедневието, а от друга страна поради дисбаланса на черния дроб.  Липсата на посока или цел се дължи на недостиг на черния дроб, което води  до объркване. Здравият черен дроб освен, че ще ви накара да се чувствате здрави, буквално ще ви помогне да се фокусирате и организирате живота си ефективно.

Както вече научихте всеки орган в китайската медицина се свръзва със сезон, климат, цвят, вкус и тн. Да видим асоциациите с черен дроб:

Виждате, черният дроб има много отговорности, така че поддържането му в баланс е винаги добра идея. Добрата новина е, че има много, много начини, по които можем да поддържаме здрав и балансиран черен дроб. Как да го направите ще разберете в част 2.

Бъдете здрави ♥

 

Източници: www.chinesemedicineliving.com ;.yinyanghouse.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.