Бъбрекът-Коренът на Живота и Дворецът на Волята част 2

2.9K

Според китайската медицина бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло.

От 1 статия за бъбреците научихте, че те са органа на растежа, развитието, сексуалността, плодовитостта и остаряването. От състоянието на вашите бъбреци зависи това колко здрави и силни ще бъдете.

Причините за слабо Ци на бъбреци може да бъде разнообразна, включително и наследствена. Както разбразхте  от първата част пренаталната есенция на живота Дзин се формира в момента на зачеването, в резултат от комбинацията от Дзин на родителите.

Ако родителите са били със слабо Дзин, или ако зачеването се е случило в по-напреднала възраст, потомството може да има слаба конституция.

Емоциите също могат да бъдат причина за дисбаланс. Разбрахте, че бъбреците са свързани с елемента вода, а водата е свързана със страхът, безпокойството и силният шок. Страхът отслабва Ци. Също така стана ясно, че бъбрекът управлява двата долни отвора, чийто контрол често се губи по време на силни страхове. Страхът при децата например може да предизвика напикаване. При възрастните, страхът води до изчерпване на Ин на бъбреците, което пък води до недостиг на Ин в сърцето. Сърцето е пряко свързано с Бъбреците,  те взаимно се поддържат и хранят помежду си. Ето защо, слабите бъбреци могат да отслабят и сърцето. А недостигът на сърцето от тъга и / или безпокойство може да отслаби бъбреците, причинявайки импотентност, фригидност, невъзможност за оргазъм.

Сигурно нe предполагате, но прекомерната сексуална активност също отслабва бъбреците, особено при мъжете, тъй като еякулацията изчерпва Дзин на бъбрека.

Физическото и психичесото изтощение водят до отсбване съотвтно на Ян и Ин енергията. Повечето хронични заболявания също отслабват бъбреците, причинявайки дефицит на бъбреците Ин или Ян. Когато при физическия труд използваме енергията Ян на бъбрека , Дзин, която получаваме от храна и напитки от далака бързо възстановява изхабабената Ян енергия. Но все пак, ако човек води живот, изпълнен със стрес, непрекъсната тежка физическа и психическа активност, нередовно хранене, и недостатъчно време за почивка на тялото и ума, се изчерпва Ин на бъбрека, която е много по-трудна за попълване.

Естесвения физиологичен процес на стареенето също предизвиква изчерпване на есенция Дзин.

Всички знаем, че бъбреците се намират ниско долу, „дълбоко в земята“ в областта на лумбалния дял, ето защо един от най-честите симптоми при слабост в бъбреци е болки в кръста. Друг често срещан симтом е слабост и болки в колената. Нека разгледаме малко по-подробно всички симптоми на недостиг на Бъбрека.

В част 1 стана ясно че костите и мозъкът на тялото се управляват от бъбреците. Проблеми с кости и костни заболявания като остеопороза са свързани със слаби бъбреци. Функцията на бъбреците също е свързана с ушите и слуха. Когато има дисбаланс или слабост на бъбреците, често срещан симптом е шум в ушите или звънене в ушите. Ако косата ви често капе или преждевременно посивява, може отново да се замислите върху здравето на вашите бъбреци. Сива коса, слаби кости, загуба на слуха, загуба на еластичност на кожата, проблеми с зъбите и много други признаци на стареене са свързани с бъбреците. Ако се стремите към дълголетие и добро здраве, бъбреците ви са най-важната органна система, която трябва да пазите и профилактирате.

Както водата е източникът на целия живот, така и бъбрекът е жизеноважен за нашия организъм. Органът, свързан с бъбреците, е пикочния мехур и заедно органите управляват водния метаболизъм в организма.

Сексуалността и творчеството са част от бъбречната система. Като орган, който управлява възпроизвеждане, бъбрекът е отговорна за либидото и сексуалното привличане. Емоциите, свързани с този най-дълбок орган, са страх и уплаха. Страхът има способността да ни разтърси, а хроничната уплаха се превръща в нещо, което много прилича на непрекъснат стрес, което е изключително вредно за бъбреците. В западната медицина вашите надбъбречни жлези изпомпват адреналин (хормони на стреса), които пък се намират в непосредствена близост до бъбреците.

Признаците, които говорят за изчерпан бъбрек, включват болки или слабост ниско в кръста и коленете, проблеми с костите или зъбите, тъмни кръгове под очите ви, проблеми със слуха, изтъняване и посивяване на косата. Проблемите с щитовидната жлеза, както чувството на студ и топлите вълни също са симптоми, че бъбрекът е извън баланса. Отокът, камъни в бъбреците (естествено), ставането няколко пъти всяка нощ за уриниране, предполагат проблем с метаболизма на водата на бъбреците и пикочния мехур. Също така, проблеми с плодородието, либидото или менструалния цикъл (освен черен дроб) обикновено сочат за проблеми с бъбреците.

Сега ще ви предложа няколко съвета, които може да приложите за да поддържате или подобрите здравето на вашите бъбреци.

1.Яжте тъмни на цвят храни. Цветът, който се асоциира с бъбрека е черният. Ето защо хапването на тъмни, дори черни храни, подхранва този важен орган. Те включват тъмни плодове (капини, черници, боровинки) и зеленчуци (ряпа, джинджифил, целина и всички кореноплодни) както и храни като черен боб,черен (императорски) ориз, черно сусамово семе и орехи. Разбрахте, че водата е елемнтът на бъбрека, а храните от морето, като риба, миди, водорасли, са отлични за тонизиране на бъбреците.

2. Правете си редовно самомасаж на ходилата. Наблегнете на точката YongQuan, първата точка от канал бъбрек. Много е вероятно тази точка да е болезнена, но това означава, че масажирате на точното място, която храмонизира енергията на бъбреците. Друг начин е да се сдобиете с масажна топка с бодли, с чиято помощ може да масажирате цялото ходило докато гледате телевизия или пък сърфирате в интеренет пространството. А още по-добре, запишете си час за масаж (рефлексотерапия) на ходилата. След тази терапия ви гарантирам, че ще се чувствате много релаксирани, а чувстото  на лекотата, с която ще стъпвате е невероятно, сякаш ходите върху меки пухкави облаци. Именно това е един най-любимите ми масажи, след които се чувствам като преродена, а здравословните позли са безброй.

3. Масажирайте всеки ден ушите си. Ушите са сетивният орган на бъбрека. Освен, че ще помогнете на вашите бъбреци, значително ще повишите нивото си на жизненост и енергия. Спомням си как професора по ТКМ, всяка сутрин преди да започнем с уроците, подканваше цялата група да прилагаме самомасаж на ушите за да се убодрим и конецнтираме. Пробвайте, наистина действа!

4. Топли вани с морска сол за ходилата – бъбреците обичат да им е топло и се нараняват от студа. Ваните с морска сол за традиционни за българите. За разлика от нас обаче, китайците имат навика да накисват ходилата си не само когато са настинали. В тяхната традиция те използват много корени и билки. Може да добавите резенчета джинджифил и други билки, които ще се абсорбират през ходилата. Ако изпозвате джинджифил и  билки е необходимо първо да ги сварите. Прибавянето на малко качествен ябълков оцет към ваните също има своите предимства.

5. Намерете баланса между работата и почивката. Съхранявайте енергията си, като си лягате преди полунощ, почивате си достатъчно, когато сте уморени и редовно се освобождавте от стреса и тревожните мисли. Разходката сред природата, йога, тай чи, медитацията, приятната музика и много други са част от инструментите, които помагат да се освободим от среса.

6. В народната ни медицина има много билки, които подхрнват и лекуват бъбреците. Направете си чай от мечо грозде, послки хвощ, царевична коса за да подобрите състоянието на този прекрасен орган. И акупунктура разбира се! Иглотерапията и мокситерапията (нагряване с билкови пури) са мощени инструменти за профелактиране и лечение на вашите бъбреци.

Надявам се да съм запалила вашето любопитсво, интерес и стремеж да бъдете поддържате тялото си младо, жизнено и здраво. Бъдете здрави ♥

Източници: www.tcmworld.org ; www.acupunctureinthepark.com ; www.shen-nong.com ; www.chinesemedicineliving.com ; www.sacredlotus.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.