Бъбрекът-Коренът на Живота и Дворецът на Волята част 1

2.7K
Традиционната китайска медицина (ТКМ) ни дава един изключителен поглед върху нашето здраве и взаимоотношенията ни с околната среда. Днес ще ви запозная с бъбрека – с неговите функции, със симптомите на дисбаланс и какво можем да направим за да върнем или поддържаме благосъстоянието на този важен орган.

Според ТКМ бъбрекът е електроцентралата на тялото, той доставя съхранена енергия до всеки орган, който е с ниско съдържание на Ци.

Бъбрекът е най-активен през зимата, затова е много важно да се пести и съхранява енергия, като си даваме повече почивка.

Функциите, които изпълнява бъбрека са:
 •  
   Съхранява есенция Дзин и управлявайте раждането, растежа, развитието, възпроизводството и сексуалността
 •  
   Отговаря за производството на костния мозък, изпълва мозъка и управлявайте костите
 •  
   Управлява водата и водния метаболизъм
 •  
  Контролира приемането на Ци
 •  
   Отворя се в ушите
 •  
  Проявява (манифистира) се в косата
 •  
   Контролира двата долни отвора
 •  
  Отговаря за силата на волята (Дзи)
 •  
  Портата на жизнеността (Мин Мън) се намира между двата бъбрека


Съхранява есенция Дзин, управлява раждането, растежа, развитието, възпроизвеждането и сексуалността

Дзин, наричана още „Есенция“, е дълбока форма на енергия в нашето тяло. От една стрaна се раждаме с тази есенция, а от друага, я получаваме с храната и други дейности, които ни зареждат и вдъхновяват. Дзин е до голяма степен отговорна за нашето психическо и физическо развитие. Благодарение на Дзин има живот.

Бъбреците понякога се наричат ​​“Коренът на живота“, защото Дзин е основата за възпроизводството, растежа и развитието. Есенцията на живота процъфтява когато растем и се развиваме, и се изчерпва, когато остареем. Смята се, че Есенцията на живота има цикъл от 7 години при жените и 8 години при мъже. Дисбалансът и изчерпването на Дзин може да доведе до безплодие, сексуални проблеми, физически и / или психически проблеми.

Тази ценна субстанция е два вида – пренатална Дзин, която е наследена от родителите и постнатална Дзин, частично получена от храната и течностите. Пренаталната субстанция определя нашата основна конституция, жизненост и сила. Тя играе основна роля в сексуалния живот и формирането на спермата и яйцеклетката. Освен това тази субстанция стои в основата на разделянето на Ин и Ян.

Дзин предоставя всичко необходимо за развитето на енергията на бъбрек – Ин (женска енергия) и енергията на бъбрек – Ян (мъжка енергия). Първичната Ин енергия (същинската вода), е основата на течностите в цялото тяло, тя овлажнява и подхранва органите и тъканите. Ян енергията, наречина още първичен Ян или първичен огън, лежи в основата на Ян Ци на цялото тяло. Тя загрява и насърчава функциите на органите и тъканите. Ин и Ян са взаимно зависими, насърчаващи и ограничаващи се един друг и тяхното хармонично взаимоодействие води до здраво функциониране на органите на тялото.

Недостатъчният Дзин може да причини безплодие, импотентност, проблеми, свързани с растежа и възпроизводството, преждевременната сенилност и т.н.

Постнаталната субстанция Дзин се извлича от храната чрез нашите вътрешни органи, най-вече чрез далака. 


Отговаря за производството на костен мозък, изпълва мозъка и управлява костите

Освен че Дзин е основната субстанция на живота, тя е и органичната, материална основа за производството на костен и гръбначен мозък. Костният мозък е важен за добрия имунитет, здравите кости и зъби, а гръбначният мозък е от важно значение за психическото развитие, мозъчната функция и растежа на космите. Ето защо се вярва, че бъбреците управляват и мозъка. Стоматологичните проблеми са признак на слаба функция на костния мозък, а загубата на коса е признак на слаба функция на гръбначния мозък.


Управлява водата и водния метаболизъм

Бъбреците принадлежат към елемента Вода. Ето защо те управляват преобразуването и транспортирането на телесните течности по много различни начини. Например добрият баланс на енергията Ин и на енергията на Ян на бъбрека регулира отварянето и затварянето на „портата“ на уриниране. При болест Ин и Ян на бъбрека са в дисбаланс (недостиг на Ян ​​или недостиг на Ин). Когато Ян енергията е недостатъчна „портата“ остава отворена, урината е убилна и бледа. Когато Ин е в недостиг „портата“ остава затворена, урината е тъмна и оскъдна.

Освен това неравновесието в тази функция може да доведе до задържане на вода и отоци. Тази функция се свързва и с белите дробове. Контролът на водния метаболизъм играе роля при навлажняване на белите дробове и подпомагане на тяхната функция – хроничната суха кашлица може да бъде признак на дисбаланс на бъбречната система.


Отговаря за приемането на Ци

Докато белите дробове управляват дишането, бъбреците играят важна роля за поддържане на нормалното дишане. Бъбреците помагат на белите дробове по време на вдишването чрез „приемането на Ци“. Белите дробове се наричат ​​“Фундамент или Основа на Ци“, а Бъбреците се наричат ​​“Корен на Ци“. Когато бъбреците не успяват да приемат Ци, могат да възникнат респираторни заболявания, като хронична астма.


Отваря се в ушите

Дзин на бъбрека подхранва ушите като подпомага тяхната добра функция. Слаба Дзин енергия означава слаб слух или шум в ушите.


Проявява се в косата

Енергията на бъбрека подхранва косата, благодарение на което тя расте здрава и блестяща. Ако обаче бъбрекът е в дисбаланс, косата е тънка, чуплива, без блясък и жизненост. Освен това изчерпването на субстанция Дзин е свързано с оплешивяването и побеляването на косата. Затова ако искате здрава, силна и блестяща коса, грижете се добре за своите бъбреци.

Чернодробната кръв също е свързана с цвета на косата и нейния блясък, но субстанция Дзин е инструмент в производството на чернодробна кръв.


Контролира двата долни отвора

Бъбреците контролират предния отвор, уретрата (и семенната тръба при мъжете) и задния отвор, ануса.Тези два отвора са функционално свързани с бъбреците. Бъбреците осигуряват на пикочния мехур енергия Ци, необходима за трансформиране на урината (слаба Ци на бъбрека предизвиква инконтиненция). Дефицитът на Ци на бъбрека освен това води и до проблеми в производството на добра сперма.

Анусът е анатомично свързан с дебело черво, но функционално е свързан с бъбреците. Ако Ци на бъбрека е слаба, може да се появи диария или пролапс на ануса.


Контролира силата на волята

Ако Бъбреците са силни нашата решителност и воля ще бъдат също силно. Психичната устойчивост, фокусът и стремежът за постигане на цели ще процъфтяват. Затова при липса на мотивация и воля замислете се за укрепване на вашите бъбреци.


Портата на жизнеността – Мин Мън

Огънят на жизнеността според някои се смята, че пребивава между двата бъбрека. Това е движещата сила на всички функционални дейности на тялото. Тя дава топлина и енергия, които са необходими както за изпълнението на всички телесни функции, така и на субстанция Дзин. 

Мин Мън – портата на жизнеността

Основни функции на огънят на жизнеността:

 •  
  Мин Мън е коренът на Юан Ци (пренатално Ци)
 •  
  Той е източникът на огън за всички вътрешни органи
 •  
  Загрява долното Дзяо (долната част на тялото, долни крайници) и пикочния мехур
 •  
  Затопля стомаха и далака, за да улесни храносмилането
 •  
  Хармонизира сексуалната дейност и затопля Есенцията Дзин и матката
 •  
  Подпомага функцията на бъбреците да получава Цо от белите дробове
 •  
  Помага на сърцето да „стопанисва“ ума

В част втора ще си поговирм малко повече за дисбаланса на бъбрека, за симптомите и как можем да го укрепим. И както във всяка първа статия за органите и тук може да видите асоциациите на бъбреците според ТКМ.

Източници: www.yinyanghouse.com , www.sheng-nong.com , www.sacredlotus.com

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.