Бял дроб – дворецът на Индивидуалността

2.6K
Основните функции на белия дроб включват поддържане на здрава имунна защита, както и осъществевяне циркулациярта Ци и телесните течности в тялото. Белодробната функция (заедно с фу органа дебело черво) освен това е отговорна за това да „пускаме“ всичко, от което нямаме нужда – от житейски преживявания и различни емоции до действителни метаболитни странични продукти. Нека да разгледаме функциите малко по-подробно.
 • Конторолира Ци и дишането
 • Управлява каналите и кръвоносните съдове ( заедно със сърцето)
 • Контролирa спускането и разпръскването на Ци и телесните течности в тялото
 • Управлява кожата, потните жлези и космите на тялото
 • Отворя се в носа и управлява гласа
 • Белия дроб – дворецът на Ума

 • Контролира Ци и дишането

Тази функция е свързана с главната роля на белите дробове за въвеждането на Ци (прана) от въздуха, който дишаме, както и за подхранването на всички наши мускули, сухожилия, органи и тъкани чрез насищането на кръвта с кислород. Слабостта в тази функция може да доведе до белодробни заболявания, като недостиг на въздух и умора на цялото тяло.

Белите дробове също са отговорни за формирането на Ци. Ци на храната се приема от далака и се насочва към белите дробове, където тя се комбинира с вдишания въздух, за да формира Дзун Ци (с помоща на Юуан Ци от бъбреците), наричан още Ци на гърдите. Дзун Ци регулира неволното движение на сърцето и белите дробове. Освен това белите дробове разпръскват това Ци навсякъде по тялото.

Дзун Ци се превръща в Джън Ци с помощта на Юуан Ци. Джън Ци е последният етап от трансформацията и усъвършенстването на Ци. Това е Ци, което циркулира в каналите и подхранва органите.

Джън Ци има две различни форми:
-Ин Ци
-Уей Ци (защитно Ци)


 • Управлява енергийните канали и кръвоносните съдове

Както научихте белите дробове управляват Ци, а Ци е от съществено значение за ролята на сърцето да придвижва кръвта. Както сърцето така и белите дробове контролират кръвообращението в кръвоносните съдове. всъщност сърцето и белите дробове са тясно свързани (чрез Джун Ци), но освен кръвоносните съдове, белите дробове контролират също циркулацията на Ци (Ин) в меридианите. Слабата белодробна Ци води до невъзможност на кръвта да доставя кислорд до необходимте части на тялото. Така например при дисбаланс на Ци на белите дробове крайниците са студени и цианични (особено ръцете).


 • Контролирa разпръскването и спускането на енергията Ци течностите в тялото

Разпръскване на Ци и телесни течности

Белия дроб разпространява Уей Ци (защитно Ци) и телесни течности по цялото тяло в областта между кожата и мускулите. Това осигурява равномерно разпространяване на Уей Ци, с цел затопляне и навлажняване на кожата и мускулите и предпазиване на тялото от екзогенни патогени.

Ако тази функция е нарушена, защитното Ци отслабва, и при атакуване от патогенни фактори (вятър/студ), порите ще се запушат и няма да се осъществи отделяне на пот. Това придава смисъл на един широко-разпространен метод от народната ни медицинна. Спомняте ли си като деца когато сте настивали и сте били с упорита кашлица майките и бабите са ви потапяли ходилата в гореща вода за да се изпотите и да изкарате настинката навън.

Отново при дисбаланс е вероятно порите да се отпуснат и да има обилно спонтанно изпотяване. Като цяло белите дробове регулират потните жлези и ако има дисбаланс в тази функция то е възможно лицето ни да бъде подпухнало (задържане на течности).

Спускане на Ци и телесните течности
Като най-горностоящ орган, белите дробове често се наричат ​​“капак“ или „покрив“ на всички ин органи. Ци на белите дробове се спуска надолу, като по този начин комуникира с бъбреците. Освен енергия, белите дробове изпращат и телесни течности до бъбреците и пикочния мехур. Ако Ци на бял дроб не слезе, ще има натрупване в гръдния кош (излишък), което ще доведе до кашлица, затруднено дишане и стягане в гръдния кош. Ако дебелото черво (фу органът на белите дробове) не получава достатъчно Ци от белите дробове, то може да няма достатъчно енергия за добра перисталтика. Задържането на урина понякога също може да се дължи на неизправността на белите дробове.

Ако погледнете диаграмата на петте елемента, ще видите, че белите дробове (метал) помагат на бъбреците (вода) да се подхранят. Напомням, че бъбреците са свързани с пикочния мехур и играят важна роля при патологиите в него. Спускащата функция на белите дробове подпомага отстраняването на водата в тялото ни чрез пикочния мехур. Дисбалансът в тази функция може да доведе до оток (подуване) в долната част на тялото или до редица проблеми с урината.

диаграма на петте елемента

Освен това при нарушена функция се натрупва в гръдния кош (кашлица, астма, тежест в гръдния кош или натрупване на течности, оток на горната част на тялото).


 • Управлява кожата, потните жлези и космите на тялото

Тук отново се включва разпръскващата функция на белите дробове. Да повторим отново белите дробове разпръскват Ци и телесни течности, за да затоплят и навлажнят мускулите, кожата и косата. Кожата и косата в този контекст включват и потните жлези, които са част от способността на тялото да изхвърля токсините навън, както и да ни предпазва от „нахлуването“ на патогени. Общата настинка, например, е „вятърна/студена инвазия“. Това може да се случи, когато белодробната система е твърде слаба и защитният слой (Уей Ци) позволява на „студа“ да влезе в тялото ни. Дисбалансът в тази функция може да доведе до настинки, бронхити, както и до често и спонтанно изпотяване и други състояния, свързани с пот (с изключение на нощните изпотявания, които най-често са недостиг на бъбреците).


 • Отворя се в носа и управлява гласа

Всеки знае, че се нуждаем от носа си за дишане. Енергията на белите дробове е необходима за правилните дихателни и обонятелни функции на носа. Когато тази функция работи добре, ще дишаме лесно и нашето усещане за миризма ще бъде изострена. Дисбалансът в тази функция може да доведе до запушен нос.

Гърлото също е част от дишането и съответно се влияе от енергията на белодробната система. Отслабеното Ци на белите дробове често се проявява като слаба реч или дрезгав глас.


 • Белия дроб – дворецът на ума

Белите дробове са дворецът на физическата душа – По. Това е Ин (материална, физическа) част от човека, която се въплатява още при зачеването. Тъгата и скръбта изчерпват По и въздействат на дишането. Ето защо лечението на белите дробове е толкова важно при лечение на тъга или депресивни състояния. Препоръчва се обработването на точките LU7 (LieQue) и BL 42 (PoHu) за лечение на телесната душа.


Нека да разгледаме и асоциациите на белите дробове според традиционнта китайска медицина.

Асоциации на белите дробове според ТКМ

Както сами виждате функцията на белите дорбове е изключително важна за цялостното здраве тялото и душата ни. Грижете се за белите си дробове с любов и бъдете здрави ♥

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.