Банан – за добро настроение

2.3K

Запознайте се отблизо с любимия на всички банан.

Той е многогодишно тревисто растение. Интересен е фактът, че бананите, оставени да доузреят на дървото, не увеличават вкусовите и ароматните си качества, а напротив – губят ги. Затова плодовете се берат недозрели.

Съдържание

В плодовете се съдържат до 80% вода, фибри, пектинови вещества, които подобряват храносмилането, скоряла, белтъци, въглехидрати, ябълчна киселина, дъблини и ароматни вещества, ензими, витамините С, В1, В2, В6, витамин РР, провитамин А. Плодовете съдържат и соли на калция, магнезия, фосфора, желязото, както и изключително много калий. Освен това бананът съдържа и няколко важни биологичноактивни вещества – серотонин, допамин, катехоламин. Енергийната стойност на 100g е 80 kcal.

Лечебни свойства

Консумацията на 1-2 банани дневно оказва тонизиращо въздействие: повишава настроението, способността за концентриране на вниманието и работоспособността и намалява умората. Благодарение на съдържащите се в плода биологично активни вещества той се използва успешно при колити, язва на стомаха и дванадесетопръсника,чернодробни и бъбречни (нефрити бъбречнокаменна болест) заболявания и чревни възпаления. Плодът е ефикасно средство при стомашно-чревни разстройства при децата. Бананите се използват като диетична храна при атеросклероза и хипертония,, поради богатото си съдържание на калий и магнезий. Народната медицина ги предписва при хистерия и епилепсия (като успокояващо средство), а също при заболяване от дизентерия и холера. зрелите банани са противопоказни при затлъстяване и захарен диабет поради високото съдържание на захароза . Наличието на голямо количество калиеви соли в плода го прави особено полезен при отоци, тъй като спомага за отделянето на течности от организма. В бананите се съдържа тонизиращото вещество ефедрин, което леко повишава кръвното налягае, стимулира централната нервна система, повишава нивото на кръвната захар и оказва спазмолитично действие върху белодробната мускулатура.

Лечебни свойства притежава и банановата облека ! 

  • От кората на зрял банан се прави компрес на челото и тила за облекчаване на болката при мигерна.
  • изгаряния, обриви, циреи се налагат с вътрешната повърхност на кора от зрял банан

Внимание!

Всекидневната консумация на банани зависи от общото състояние на организма , което не е еднакво при различните заболявания. С лечебна цел трябва да се прилагат само дозирано и под наблюдение от специалист. Бананите са доста плътна храна , смилат се бавно , предизвикат образуване на газове и затрудняват оттичането на жлъчката . те трябва да се сдъвкват добре и да се ядат на малки порции. Не бива да се пие вода след консумация на банани (отнася за всички плодове, тъй като протича ферментация).

*Бананите увеличават гъстота на кръвта , затова са противопоказни при тромбофлебити , разшитение на вените, както и за хора прекарали инфаркт и инсулт.

*Бананите не бива да се консумират в големи количества  при повишена киселинност на стомашния сок.

*При захарен диабет консумацията на зрели банани също трябва да се ограничи.

Бъдете здрави ! 🙂

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.