Арония – за силна имунна система

2.3K

Приятели, днес ви представям чудните свойства на тази малка, но изключителна черноплодна арония.

Аронията е многогодишен храст или малко дърво. Цъфти през юни- юли , а плодовете узряват през август – септември. Плодът се характеризира с разнообразен химичен състав и голямо богатство от витамини и минерали, което нарежда този растителен ви в списъка на особено ценните лекарствени растения.

Съдържание

Плодът съдържа захари ( фруктоза и глюкоза), органични киселини (лимонена, ябълчна и др.), пектинови, дъбилни вещества. Дъбилните вещества са биохимични вещества. Срещат се във всички растения и се явяват като защитни вещества, като действат отровно на много гъби и бактерии, атакуващи растенията. Аронията съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, много голямо количество йод, манган и др.  Голямо е разнообразиеото от витамини като вит. C, К, B1, В2, В5, В9, от които най високо е съдържанието на витамин Р, който в това отношение е абсолютен рекордьор. Витамин P e биофлавоноид, необходим за доброто функциониране и усвояване на витамин С. Нарича се фактор на капилярната пропускливост (Permeability – пропускливост). Витамин P:

  • съдържа антиоксиданти, ограничаващи активността на свободните радикали в организма;
  • предпазва клетките от токсични вещества;
  • има антиканцерогенни свойства (предпазва от рак);
  • предпазва нервите;
  • има кардиопротективни свойства (защитава сърцето).

Лечебни свойства

Плодовете на аронията имат многостранни лечебни свойства. Дължат се преди всичко на богатото съдържание на биофлавоноиди, които поддържат нормалната еластичност на стените на кръвоносните съдове, а в съчетанието си с други минерали и витамини възпрепятства отлагането на холестерол и се прилага при хипертония и атеросклероза. Но тъй като аронията е богата на аскорбинова киселина (вит. С), при хипертония, стенокардия и тромбофлебит не бива да се употребява в големи количества.

Плодовете или сокът действат благоприятно на минералната и общата обмяна, на кръвообразуването, стимулират процесите на регенерация на мускулната и костната тъкан, повишават жизнения тонус. Оказват защитно действие при бактериални и вирусни заболявания. Високото съдържание на йод, увеличава секрецията на стомашни сокове, стимулира функцията на щитовидната жлеза и се препоръчва при заболявания, свързани с недостиг на йод.

Прилага се при бронхити, защото има отхрачващо действие. Освен това  влияе благоприятно върху растежа на децата и развитието на плода при бременни. Използва се при хипоациден гастрит (намалена секреция на стомашен сок),  дерматити, екземи, възпалителни процеси, алергия, анемия, ревматизъм. Курсът на лечение трябва да е по-дълъг от месец. Свежите плодове се консумират по 50-100g 3 пъти дневно, а натуралният сок се приема по 30-50 ml 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене в продължение на 20-30 дни.

Плодовете трябва да се съхраняват при температура 3-5 градуса по целзий, на тъмно, за да не изгубят лечебното си действие. Компреси от плода се използват за кожни проблеми и екземи. За болните от диабет е подходяща следната запарка (без захар!) : 1 супена лъжица надробени сушени плодове от арония се заливат с 1 чаена чаша  кипяща вода , оставят се да престоят 30 мин. и се прецеждат. От запарката се приемат по 2-3 лъжици  3 пъти дневно. Съхранява се в хладилника.

Внимание!

*Лечението с арония не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрити с повишена киселинност.

*Аронията съдържа много аскорбинова киселина (витамин С). Затова болните страдащи от хипертония, стенкардия, тромбофлебит не бива да я употребяват в големи количества. Предозирането води до повишена съсирваемост на кръвта и крие риск от образуване на тромби.

Бъдете здрави ♥

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.