8 странични ефекта, за които трябва да знаете при акупунктурата

4.2K

Хората, които за пръв път опитват иглотерапия често задават въпроса какво ще усетят по време на процедурата и след нея. Освен най-разпространените усещания, като успокояване на ума, намаляване нивото на стреса, подобряване на съня, намаляване на болката, човек може изпита и странични ефекти. Това разбира се е строго индивидуално и зависи от здравословното състояние на нуждаещият се.

С тази статия ще разгледаме най-честите странични реакции, които всъщност не са толкова притеснителни. Доста често алтернативните, природни методи на лечение са съпътствани с така наречените лечебни кризи или увеличаване на болката и обостряне на здравословния проблем, преди излекуването му. Това са напълно естествени процеси, които настъпват по време на лечебния сеанс, така че не се страхувайте. Именно така се включват естествените способности на човек да се самолекува.


Сърбеж и лека болка

Някои хора имат сърбеж или болезненост в или около местата, където акупунктуристът е вкарал игли. Понякога усещането за сърбеж или болезненост може да се прояви и в други области на тялото, където няма игли. Това е така, защото енергията Ци циркулира по каналите, разположени в цялото тяло. Обикновено болката се разсейва в рамките на 24 часа, но е възможно да се усеща болезненост в областта на убождането няколко дни след процедурата. Терапевтът ви би трябвало да ви предупреди за това.


Изтръпване и затопляне

Тъй като каналите се продухват и енергията Ци започва да тече свободно в тялото много често хората усещат затопляне и изтръпване в дланите и ходилата. А затоплянето смятам, че е доста приятен „страничен ефект“.


Умора

По-често срещана е повишената енергия след терапия, но е възможно и обратното – да се чувствате много уморени. Това е вашето тяло, което ви казва, че е изчерпано. Усещането за умора след акупунктурата не е причина за безпокойство, но е предупредителен знак, че трябва да почивате повече. Ако изпитате умора след терапия, оставете работата си за следващия ден, отдайте се на почивка, направете нещо, което ви носи наслада и ви разтоварва. Комбинацията от акупунктура и почивка ще ви накара да се почувствате като преродени.


Синини

Макар и по-рядко се получават и синини в мястото на поставяне на иглат За съжаление синините остават видими по-дълго време. Тук отново тялото ви говори, че далакът ви е слаб.

Мускулни потрепвания или крампи. Най-често се усещат по време на поставянето на иглите, при самото убождане, но може да се усещат и по време напроцедурата в мускули, които не са убодени. Ако схващането е голямо кажете на терапевта, той със сигурност ще ви помогне да отпуснете мястото.


Замайване

Бързото ставане от терапевтичната маса след терапия може да причини замайване. Необходимо е да станем бавно и постепенно. Бавно и спокойно се оправете за тръгване, а ако е необходимо седнете и изчакайте няколко минути замайването да отшуми. Освен това е изключително важно да не ходите на акупунктура на празен стомах, тъй като е възможно да се замаете до толкова, че да припаднете. Хапването преди терапия е едно от важните неща, които не трябва да подценявате когато отивате на процедура. Освен това в никакъв случай не трябва да сте употребявали алкохол или наркотици.


Емоционално освобождаване

Някои хора могат да изкарат всичките си емоции на повърхността по време на терапия. Доста често, потискаме емоциите си някъде дълбоко в себе си. По време на акупунктурна терапия натрупаните емоции могат да се отприщят, в резултат на което човек се разплаква. Това разбира се е нещо много положително. Както вече е добре известно на много хора, физическото здраве и емоционалното благосъстояние са взаимосвързани и взаимозависими, както ин и ян. Повишената емоционалност и склонността към сълзи по време на или след иглотерапия отново ни показва, че този древен метод на лечение работи. Освен сълзи обаче, някои хора се разсмиват по време на лечението.


Задълбочаване на симптомите

Докато една част от хората усещат значително облекчаване на симптомите след акупунктура, то други точно обратното могат да усетят влошаване на състоянието. Това е така наречената лечебна криза, за която споменах по-горе. Тялото ви претърпява промени по пътя към здравето. Понякога дори се наблюдават възобновяване на стари болежки, за които пациентите смятат, че са излекувани, но те всъщност са били в латентно състояние.

Както вече казах иглоубождането събужда вашите естествени способности за самолечение. Мога да ви дам пример с човек потърсил помощ за отпускане мускулите на гърба. На същия ден вечерта, човекът е получил спазъм и силни болки в корема, които разбира се на следващия ден са отшумели. Но тялото отново ни показва къде има някакъв проблем. Това е добър знак, че тялото ви реагира и вашите сили се задействат и че е необходимо да преминете през няколко етапа на лечение.

Вече знаете какви странични реакции може да се появят, така че не изпадайте в паника. Има хора, които не изпитват никога тези реакции. Ако се появи нещо друго, което ви тревожи, споделете го с вашия терапевт.

Бъдете здрави

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.