5 невероятни факта за вендузите, които трябва да знаете

4.4K

Ако си спомняте, вендузотерапията нашумя по време на летните олимпийски игри със странните петна по тялото на Майкъл Фелпс. Но всъщност вендузотерапията е лечебна система, позната още в древността. Можеби вашите баби са ви разказвали за поставянето на буркани по тялото при настинка или все още използват този изключителен метод. Вендузотерапията се появява като лечение, основано на суеверието. С развитието на науката обаче, се обяснява и тяхното физиологично действие. Нека сега се запознаем по-задълбочено със същността на метода. Представям ви 5 невероятни факта, които трябва да знаете за вендузите.


Какво представлява вендузотерапията?

Лечението с вендузи представлява поставяне на стъклени, силиконови, бамбукови или пластмасови чаши върху кожата. Целта е издърпване на мускулен слой чрез вакум, който е създаден с помощта на топлина или чрез механична помпа. Обикновено се се използват няколко вендузи, които се поставят на акупунктурни или болезнени зони за около 10-15 минути.


Какви видове вендзутерапия съществуват?

видове вендузи

 • Сухи вендузи: Една или повече чашки се поставят на болезнената област или акупунктурни зони и се задържат за около 5 до 15 минути. Например при настинки за премахване на патогени, сваляне на температура и високо кръвно налягане – вендузата се поставя на точката Da Zhui (Du 14) . За да облекчим респираторни проблеми като астма и бронхит поставяме вендузи на горните шу точки на гърба (отстрани на гръбначен стълб) . За да успокоим ума при безпокойство поставяме чаша на Xin Shu(BL 15). А за облекчаване на менструалната болка локализираме чашата в долната част на коремната област.
 • Бързо поставяне и премахване: Този метод се използва за слаби и изтощени хора. Вендузата се поставя на зоната и веднага се премахва. Този процес се повтаря от 3 пъти до 3 минути.
 • Плъзгане на вендузата: Голяма зона (например гръб) се намазва с натурално растително масло или комбинация от различни базови и етерични масла. Вендузата се мести нагоре и надолу многократно. Този метод действа прекрасно за лимфен дренаж и за освобождаване на фасцията, при мускулни болки, за подобряване на кръвообращението и цялостно тонизиране на организма. Освен това е идеалено средство за премахване на цеулита.
 • Вендузотерапия, съчетана с иглотерапия: Методът представлява поставяне на вендузата върху вече сложена игла на активна точка. Използва се за засилване действието на акупунктурната точка.
 • Мокра вендуза или Хиджама: При това лечение, терапевтът първо ще ви направи сухи вендузи за около 3 мин. След което със стерилен инструмент ще направи леки убождания, така че кръвта да започне да тече и отново ще постави чашите.  Целта е детоксикация – отстраняване на застоялата кръв, изкарване на горещината от тялото. Използва се и при болка, висока температура, конвулсии и дори загуба на съзнание.
 • Вендузи за лице: Използват се за козметични цели, за изглаждане и намаляване на бръчките, за подобряване храненето на кожата, за намаляване на отока и подпухналостта, против акне и за по-свежа и млада кожа.

Каква функция изпълнява вендузотерапията?

 • Задвижва течната субстанция сюе (кръвта и телесните течности) и енергията Ци и премахва блокажи и запушвания
 • Детоксикира
 • Премахва остра или хронична болка
 • Бори се с патогените
 • Освобождава фасцията, подпомага лимфния дренаж, подобрява циркулацията на кръвта

За какво помага?

при акне, целулит, високо кръвно и температура изпозлвайте вендузи
 • При изтощение и слабост: Това е чудесен начин да се елиминира чувството на умора и слабостта на тялото в резултат от различни заболявания. Това става чрез отпускане на нервите и освобождаване на застоялата кръв и захранване на частите на тялото, които имат най-голяма нужда.
 • При температура: Още от дълбока древност методът се е използвал за сваляне на висока температура. Древните лечители смятали, че треската се причинява от лоша кръв. Ето защо те са използвали вендузите да „изсмучат“ кръвта от тялото и така да излекуват болестта. Днес изследванията показват, че чрез вендузотерапията изкарва патогените от тялото, които причиняват болка и смущения във вътрешната среда на организма.
 • При борбата срещу дерматологичните заболявания: Хората, страдащи от различни кожни проблеми, също могат да се възползват от терапията. Например при акне, херпес, абсцес. Това лечение пречиства кожата, като елиминира всякакви чужди частици. Подобрява се дишането както и цялостната функция на кожата, на потните и мастните жлези.
 • При профилактика и лечение на чернодробни проблеми: Както вече споменахме терапията действа детоксикиращо, като премахва токсините от кръвта. По този начин се подпомага функцията на черния дроб. Освен това спомага и за метаболизма на холестерола. Да не забравяме и една от функциите на черния дроб според китайската традиционна медицина, а именно да контролира кръвта. Прочете повече за черен дроб ТУК.
 • При проблеми в ставите: Много хора, опитали лечебното действие на вендузите съобщават за незабавно облекчаване симптомите след 1 или няколко сеанса. Болките в ставите, ревматизъм, лумбаго и артрит могат да бъдат лекувани, благодарение на функцията на гуаша да подобрява циркулацията на кръвта. Тялото се насища хранителни вещества, кислород, витамини, минерали. Освен това се подобрява и еластичността на мускулите.
 • При лечение на нервната система: В днешно време за съжаление психическите разстройства и заболявания набират все по-голяма скорост, а вендузотерапията е перфектен начин за успокояване на нервната система и освобождаване от стрес и напрежение. Ето защо е подходяща терапия при депресия, безсъние, емоционални травми, главоболие.
 • Вендзутерапията е подходяща още при проблеми със стомшано-чревния тракт и храносмилането, понижаване на високото кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, дихателни проблеми като астма, бронхити, настинки, грип, фибромиалгия, дисменорея, алергии, студени крайници, целулит, затлъстяване.

Има ли странични ефекти и противопоказния?

Терапията не е болезнена, но оставя синини след себе си. Синините не трябва да ви тревожат те изчезват след няколко дни. Всъщност колкото повече и по-тъмни са синините толкова повече имате нужда от такава терапия.


вендзуи и спорт

Вендузотерапията не се препоръчва при хора страдащи от хемофилия и други подобни болести на кръвта. Не бива да се прилага при открити инфектирани рани или изгорена кожа. Освен това е абсолютно забранено да се поставят чаши върху бенки. Трябва да се внимава с хората, които имат по-голямо окосмяване (особено при вендузите с огън и плъзгащите вендузи). Вендузи не се поставят на корема и кръста на бременни жени.

Вендузите са прекрасен лечебен метод, който съществува още от дълбока древност. Според мен всяко домакинство трябва да има комплект от няколко чаши и всеки член на семейството да знае къде и как да поставя вендузите при нужда. Очаквайте скоро и как и къде да поставяме вендузите безопасно. Бъдете здрави.♥

Източници: www.positivehealthwellness.com; www.acuproacademy.com ; 

Собственикът на сайта lechebna.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта lechebna.com не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Close
© 2020. Всички права запазени.